skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Przygotowujemy składniki do gotowania. Warzywa są dobre do mycia, obierania ziemniaków.
2. Pokrój pierś na kawałki, zalej oliwą lub olejem słonecznikowym, wyciśnij sok z cytryny, dodaj sól i przyprawy. Pokrój cebulę w pierścienie i napełnij majonezem. Dodaj część cebuli do pokrojonej piersi, część zostaw.
3. Pokrój ziemniaki i bakłażany na okrągłe kawałki.
4. Smażyć bakłażany i ziemniaki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
5. Robimy to samo z piersią, smażąc ją na średnim ogniu przez 5-7 minut, aby mięso uformowało się jak kawałki.
6. Pokrój pomidory i paprykę (najlepiej w pierścienie).
7. Po usmażeniu ziemniaków, bakłażana i piersi z kurczaka możesz przejść do ostatniego etapu. Aby to zrobić, potrzebujemy ceramicznych naczyń do pieczenia. W nim układamy ziemniaki, pierś z kurczaka, bakłażany, cebulę, paprykę, pomidory, a na wierzchu gałązki pietruszki i bazylii. Następnie przykryj formę folią i wyślij do piekarnika na 60-80 minut w temperaturze 180-200 stopni.
8. A co najważniejsze, pozwól potrawie dobrze się upiec, ponieważ zapach będzie po prostu wspaniały. Kiedy masz pewność, że wszystko jest gotowe, wyjmij danie i podawaj. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g