Włoska zapiekanka
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry, gdzieś w 1 cm wysokości.
pomidory, paprykę również kroimy w pierścienie.
grzyby są cienko krojone, najlepiej według ich kształtu.
szynkę lub boczek kroimy w paski. Jeśli pójdą szerokim kawałkiem, podzielimy go na pół, aby nie było szersze niż 5-6 cm.
trzy sery na grubej tarce.
gotowanie:
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej ziemniaki blisko siebie, aby dno nie było widoczne. Sól, pieprz trochę i posmaruj majonezem.
połóż szynkę lub boczek na ziemniakach, aby przykryć ziemniaki, ale z niewielkimi odległościami.
następnie na wierzchu krążka papryki i na papryce kładziemy grzyby. Trochę soli, pieprzu i bazylii.
następna warstwa to pomidory. Sól, pieprz, dodaj bazylię i posmaruj majonezem.
włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie robimy ciszej i kolejne 30-35 minut. Gdy zapiekanka jest gotowa, posyp ją serem i gotuj przez 1 minutę w piekarniku.
wyciągnij blachę do pieczenia, pokrój w kwadraty i połóż na talerzach.
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry, gdzieś w 1 cm wysokości.
pomidory, paprykę również kroimy w pierścienie.
grzyby są cienko krojone, najlepiej według ich kształtu.
szynkę lub boczek kroimy w paski. Jeśli pójdą szerokim kawałkiem, podzielimy go na pół, aby nie było szersze niż 5-6 cm.
trzy sery na grubej tarce.
gotowanie:
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej ziemniaki blisko siebie, aby dno nie było widoczne. Sól, pieprz trochę i posmaruj majonezem.
połóż szynkę lub boczek na ziemniakach, aby przykryć ziemniaki, ale z niewielkimi odległościami.
następnie na wierzchu krążka papryki i na papryce kładziemy grzyby. Trochę soli, pieprzu i bazylii.
następna warstwa to pomidory. Sól, pieprz, dodaj bazylię i posmaruj majonezem.
włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie robimy ciszej i kolejne 30-35 minut. Gdy zapiekanka jest gotowa, posyp ją serem i gotuj przez 1 minutę w piekarniku.
wyciągnij blachę do pieczenia, pokrój w kwadraty i połóż na talerzach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g