babeczka Mandarynkowo-cytrynowa
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj skórkę z jednej mandarynki i cytryny. Wyciśnij sok ze wszystkich mandarynek i cytryny (powinno uzyskać około 100 ml). Rozpuść wanilinę w 1 łyżce. łyżka koniaku.
Krok 2:
Masło zmielić z cukrem i wanilią.
Krok 3:
Dodaj jajka, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj sok i skórkę z cytryny i mandarynki, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, zagniataj ciasto.
Krok 6:
Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, posyp semoliną(wypełnij formę 2/3).
Krok 7:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec babeczkę mandarynkowo-cytrynową przez 20 do 25 minut. Przełącz temperaturę piekarnika na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut. Wyjmij ciastko z piekarnika, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
zetrzyj skórkę z jednej mandarynki i cytryny. Wyciśnij sok ze wszystkich mandarynek i cytryny (powinno uzyskać około 100 ml). Rozpuść wanilinę w 1 łyżce. łyżka koniaku. Masło zmiel z cukrem i wanilią. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny i mandarynek, wymieszaj. Dodaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, posyp semoliną(wypełnij formę 2/3).
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec babeczkę mandarynkowo-cytrynową przez 20 do 25 minut. Przełącz temperaturę piekarnika na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut.
wyjmij babeczkę z piekarnika, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, posyp semoliną(wypełnij formę 2/3).
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec babeczkę mandarynkowo-cytrynową przez 20 do 25 minut. Przełącz temperaturę piekarnika na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut.
wyjmij babeczkę z piekarnika, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g