babeczka Mandarynkowo-cytrynowa

te babeczki mają naprawdę noworoczny smak!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 62 % 28 g
237 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj skórkę z jednej mandarynki i cytryny. Wyciśnij sok ze wszystkich mandarynek i cytryny (powinno uzyskać około 100 ml). Rozpuść wanilinę w 1 łyżce. łyżka koniaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło zmielić z cukrem i wanilią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok i skórkę z cytryny i mandarynki, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, posyp semoliną(wypełnij formę 2/3).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec babeczkę mandarynkowo-cytrynową przez 20 do 25 minut. Przełącz temperaturę piekarnika na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut. Wyjmij ciastko z piekarnika, ostudź. Posyp cukrem pudrem.

zetrzyj skórkę z jednej mandarynki i cytryny. Wyciśnij sok ze wszystkich mandarynek i cytryny (powinno uzyskać około 100 ml). Rozpuść wanilinę w 1 łyżce. łyżka koniaku. Masło zmiel z cukrem i wanilią. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny i mandarynek, wymieszaj. Dodaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.

włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, posyp semoliną(wypełnij formę 2/3).

włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec babeczkę mandarynkowo-cytrynową przez 20 do 25 minut. Przełącz temperaturę piekarnika na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut.

wyjmij babeczkę z piekarnika, ostudź. Posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy