skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drobno posiekaj 6-7 dużych ząbków czosnku.
wlej 100 ml oleju roślinnego na patelnię. Wlej czosnek do rozgrzanego oleju i smaż przez 5-6 minut, aż poczujesz wyraźny przyjemny zapach czosnku. Zdejmij patelnię z ognia.
rozcieńczyć drożdże cukrem w 50 ml ciepłej wody. Odstaw na 10 minut, aż pojawi się piana.
do przesianej mąki wlać rozcieńczone drożdże, 250 ml ciepłej wody mineralnej, zagnieść ciasto. Ciasto okazuje się dość strome. Dodaj sól i 3 łyżki.łyżki schłodzonego oleju czosnkowego. Zagnieść ciasto, posmarować miskę olejem, włożyć tam ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
drobno posiekaj liście pietruszki, wymieszaj z olejem na patelni, dodaj zmielony pieprz i trochę soli. Papryka może być również świeża. Następnie drobno posiekaj i wymieszaj z olejem czosnkowym.
ciasto podzielić na 16 części, zwinąć wici, zawiązać je węzłem, ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej olejem i wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.
gorące bułeczki obficie rozlać sosem maślanym, złożyć na półmisek.
podawać z pozostałym sosem w sosie lub w małej misce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g