bułeczki drożdżowe z przekąskami na wodzie mineralnej z czosnkiem

niesamowicie pyszne pikantne bułeczki posypane ziołami! Smak jest niezwykły. Ze względu na rozlanie bułek masłem Skórki były chrupiące, a miękisz bardzo delikatny. Przepis znalazłam na stronie Karina-Forum i tylko trochę go zmieniłam.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 67 % 38 g
282 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

drobno posiekaj 6-7 dużych ząbków czosnku.

wlej 100 ml oleju roślinnego na patelnię. Wlej czosnek do rozgrzanego oleju i smaż przez 5-6 minut, aż poczujesz wyraźny przyjemny zapach czosnku. Zdejmij patelnię z ognia.

rozcieńczyć drożdże cukrem w 50 ml ciepłej wody. Odstaw na 10 minut, aż pojawi się piana.

do przesianej mąki wlać rozcieńczone drożdże, 250 ml ciepłej wody mineralnej, zagnieść ciasto. Ciasto okazuje się dość strome. Dodaj sól i 3 łyżki.łyżki schłodzonego oleju czosnkowego. Zagnieść ciasto, posmarować miskę olejem, włożyć tam ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

drobno posiekaj liście pietruszki, wymieszaj z olejem na patelni, dodaj zmielony pieprz i trochę soli. Papryka może być również świeża. Następnie drobno posiekaj i wymieszaj z olejem czosnkowym.

ciasto podzielić na 16 części, zwinąć wici, zawiązać je węzłem, ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej olejem i wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.

gorące bułeczki obficie rozlać sosem maślanym, złożyć na półmisek.

podawać z pozostałym sosem w sosie lub w małej misce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy