krem czekoladowy do ciasta
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebujesz czekolady, skórki pomarańczowej, herbaty (najlepiej Earl Grey).
Krok 2:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Krok 3:
Po rozpuszczeniu czekolady wlej herbatę. Wymieszać. W razie potrzeby ubij do uzyskania gładkości (w zależności od jakości czekolady).
Krok 4:
Następnie dodaj skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Krok 5:
Krem można pozostawić w postaci płynnej, należy go przykryć wyrobem cukierniczym jak lukrem.
Krok 6:
Można włożyć krem do lodówki. Tam zgęstnieje. Krem jest dobry nie tylko do ciasta, ale także do innych wypieków, takich jak pączki. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g