cukinia na parze nadziewana gotowaną cielęciną

Ta kombinacja wywoła tylko pozytywne emocje u gości! Czytaj!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 42 % 8 g
94 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

kulinarny przepis na cukinię nadziewaną gotowaną cielęciną widziałem w jednym z programów telewizyjnych, którego nazwa nie została odłożona w pamięć, ale przepis został zapamiętany na długo. Nie pomyślałem o tym od razu, a nawet prawie o nim zapomniałem, ale pewnego pięknego dnia chciałem czegoś bardzo letniego i bardzo mięsnego jednocześnie i nagle pojawiło się w pamięci. Pospieszyłem, aby natychmiast umieścić go w notatniku i ugotować. Ci, którzy dbają o swoją sylwetkę, ale nie chcą rezygnować z pyszności, szczególnie w przypadku, gdy na balkonie leży cała góra świeżej cukinii, a po smażeniu są już dość zmęczeni. Cukinia nadziewana gotowaną cielęciną z kruchą kaszą gryczaną i sałatką z buraków ze śmietaną i czosnkiem jest bardzo smaczna.

przygotowanie zaczynam od przewijania mielonej cielęciny w maszynce do mięsa z odrobiną soli. W razie potrzeby do mięsa mielonego dodaje się przyprawy, ale wtedy jedzenie stanie się mniej dietetyczne. Mięso mielone miesza się z łyżką niskotłuszczowej śmietany. Cukinię kroję wzdłuż. Po oczyszczeniu ich z górnej warstwy skórki i nasion, aby uzyskać "łodzie". Następnie wkładam mięso mielone do" łodzi". Następnym krokiem dla siły i piękna jest posypanie nadziewanej cukinii bułką tartą i rozprowadzenie w podwójnym bojlerze. Czas gotowania zależy od wielkości cukinii, jednak lepiej nie brać zbyt dużych; modele elektrycznego parowca lub wielkości garnka do gotowania na parze ze stali nierdzewnej. Przygotowanie tego posiłku zajmuje mi co najmniej półtorej godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy