skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na cukinię nadziewaną gotowaną cielęciną widziałem w jednym z programów telewizyjnych, którego nazwa nie została odłożona w pamięć, ale przepis został zapamiętany na długo. Nie pomyślałem o tym od razu, a nawet prawie o nim zapomniałem, ale pewnego pięknego dnia chciałem czegoś bardzo letniego i bardzo mięsnego jednocześnie i nagle pojawiło się w pamięci. Pospieszyłem, aby natychmiast umieścić go w notatniku i ugotować. Ci, którzy dbają o swoją sylwetkę, ale nie chcą rezygnować z pyszności, szczególnie w przypadku, gdy na balkonie leży cała góra świeżej cukinii, a po smażeniu są już dość zmęczeni. Cukinia nadziewana gotowaną cielęciną z kruchą kaszą gryczaną i sałatką z buraków ze śmietaną i czosnkiem jest bardzo smaczna.
przygotowanie zaczynam od przewijania mielonej cielęciny w maszynce do mięsa z odrobiną soli. W razie potrzeby do mięsa mielonego dodaje się przyprawy, ale wtedy jedzenie stanie się mniej dietetyczne. Mięso mielone miesza się z łyżką niskotłuszczowej śmietany. Cukinię kroję wzdłuż. Po oczyszczeniu ich z górnej warstwy skórki i nasion, aby uzyskać "łodzie". Następnie wkładam mięso mielone do" łodzi". Następnym krokiem dla siły i piękna jest posypanie nadziewanej cukinii bułką tartą i rozprowadzenie w podwójnym bojlerze. Czas gotowania zależy od wielkości cukinii, jednak lepiej nie brać zbyt dużych; modele elektrycznego parowca lub wielkości garnka do gotowania na parze ze stali nierdzewnej. Przygotowanie tego posiłku zajmuje mi co najmniej półtorej godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g