gofry na maśle jajecznym w sowieckiej gofrownicy

bardzo lekkie i przewiewne gofry o delikatnym waniliowym smaku! Na niedzielne lub sobotnie śniadanie to samo. Przepis kulinarny wyciągnąłem z magazynu, którego już nie pamiętam.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 60 % 43 g
397 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij razem z cukrem jaja kurze

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do uporczywej pianki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dodaniu cukru waniliowego i cukru pudru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz rozpuść masło lub margarynę stołową na kuchence (w tym przypadku gofry okażą się jeszcze bardziej chrupiące).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól mu trochę ostygnąć i wlej do masy jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij mikserem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz dodaj mąkę pszenną

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem roślinnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na każdy gofr będziemy musieli wziąć dwie lub trzy łyżki ciasta. Chociaż oczywiście zależy to od wielkości gofrownicy. Miałem wcześniej małą, więc było jej nawet dwie łyżki - wszystko wyciekło po bokach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy gofr będzie gotowy, szybko usuń go szerokim nożem i równie szybko zwiń w rurkę. Gdy gofr ostygnie, nie będzie już można go zwinąć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po chrupiących gofrach układamy w szerokim naczyniu i posypujemy cukrem pudrem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Wiele przydatnych informacji na temat mąki i jej właściwości Czytaj & nbsp; w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy