skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź głęboki pojemnik, do którego wbijamy jaja kurze. Następnie wlej mleko do tego samego pojemnika i dodaj mąkę przesianą przez sito. Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 2:
Następnie do tej mieszanki włóż 1 łyżkę tłustej śmietany i dodaj 1 łyżeczkę dżemu. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto powinno wyglądać mniej więcej jak śmietana. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dodaj trochę mąki i ponownie wymieszaj.
Krok 3:
Podgrzej gofrownicę lub multipekar z włożonymi specjalnymi dyszami do gotowania gofrów wiedeńskich. W takim przypadku panele należy nasmarować małym kawałkiem masła, aby gofry się nie przykleiły i można je łatwo wyjąć z formy.
Krok 4:
Po podgrzaniu paneli wlej 1/3 formy ciastem, zamknij pokrywkę gofrownicy (multipekar) i piecz gofry przez 5-7 minut, aby były w pięknym złotym kolorze. Gotowe wafle wyjmujemy z formy i w razie potrzeby przycinamy nożem.
Krok 5:
Weź 1 gofr i rozłóż na nim nadzienie, a mianowicie 1 łyżkę kwaśnej śmietany i 1 łyżeczkę dżemu. Następnie Ustaw 2 wafle na nadzieniu. Tę procedurę wykonujemy z pozostałymi waflami.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
gofry Wiedeńskie pojawiły się pod koniec XIX wieku dzięki austriackiemu cukiernikowi Josefowi Mannerowi. Ten deser przypadł do gustu i był popularny. Cukiernik opatentował swój przepis i wydał go pod swoją marką "Manner". Były to gofry nadziewane orzechami laskowymi.
wraz ze wzrostem popularności tych gofrów zaczęły pojawiać się inne dodatki. Do tej pory istnieje ich dość duża liczba: kremy, miód, dżemy, świeże jagody, a także sery topione, a nawet boczek. Do najpopularniejszych dodatków należy soczysty dżem owocowy lub jagodowy.
jako nadzienie użyłam dżemu morelowego, ale ponieważ jest bardzo słodki, użyłam również śmietany. Jego kwaskowatość nadaje waflom szczególny smak i podkreśla słodycz dżemu. Takie gofry idealnie komponują się z herbatą lub filiżanką czarnej kawy.
temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.
im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g