chrupiąca kiszona kapusta w słoiku na zimę

chrupiąca i soczysta kiszona kapusta według staromodnego przepisu. Taka kapusta jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna do jedzenia! Przepis jest prosty, ale zajmie trochę czasu i uwagi na samą kapustę, ale wynik jest tego wart i jak miło będzie otworzyć taki słoik zimą i podać kapustę na każdą ucztę!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do kiszenia wybierz późne odmiany kapusty o spłaszczonym kształcie, mają gęstszą strukturę i jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, tworzą soczystą i chrupiącą kapustę kiszoną. Pokrój kapustę w średniej wielkości słomkę, w dowolny dogodny dla Ciebie sposób-ostrym nożem, specjalną tarką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodałem jeszcze garść żurawiny, ale jeśli nie lubisz, nie musisz tego robić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel powstałą masę na części i pamiętaj, aby sok się wyróżniał.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mocno ubij kapustę z marchewką i żurawiną w dużym garnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść talerz na kapuście, ułóż ucisk na wierzchu. Mam słoik z wodą. Pod spodem umieść duże naczynie lub większy rondel, aby nadmiar soku spłynął do niego, który będzie się wyróżniał. Kapusta w tej pozycji powinna być fermentowana przez trzy dni w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każdego dnia będziesz musiał usunąć ucisk, płytkę i zrobić dziury do samego dna, aby wydostały się dodatkowe gazy. Należy to zrobić, aby kapusta nie okazała się gorzka. Wykonałem tę operację trzy razy dziennie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za trzy dni kapusta będzie gotowa. Z tej liczby składników uzyskuje się trzylitrowy słoik kapusty. Ale bardziej lubię robić półfabrykaty w małych słoikach o pojemności 0,3 i 0,5 ml. puszki wysuszyć w wygodny dla Ciebie sposób - w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, ubić kapustę w słoikach i zwinąć.

kapusta kiszona według tego przepisu okazuje się dokładnie tak, jak kocham - soczysta i chrupiąca. Oprócz smaku kapusta okazuje się również przydatna, ponieważ jest fermentowana we własnym soku. Bardzo smaczne jest doprawianie takiej kapusty olejem roślinnym, dodawanie do niej cebuli pokrojonej w krążki i podawanie z gotowanymi ziemniakami i posiekanym smalcem. Zachwyć swoich bliskich, pamiętaj, aby ugotować kiszoną kapustę zgodnie z tym przepisem!

data ważności kiszonej kapusty zależy bezpośrednio od temperatury otoczenia:
- w piwnicy i lodówce, pod warunkiem szczelności pojemnika i przestrzegania reżimu temperaturowego od 0 do +4 stopni, produkt pozostaje Zdatny do spożycia do 5-8 miesięcy;
- po zamrożeniu będzie przechowywany do roku (możesz przenieść gotową kiszoną kapustę do plastikowych torebek, szczelnie zamknąć, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na zamrożenie solanki i włożyć do zamrażarki);
- w temperaturze pokojowej produkt zepsuje się w ciągu 3 dni;
- w temperaturze +10 stopni kapusta pozostanie nie dłużej niż 10-15 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy