skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do kiszenia wybierz późne odmiany kapusty o spłaszczonym kształcie, mają gęstszą strukturę i jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, tworzą soczystą i chrupiącą kapustę kiszoną. Pokrój kapustę w średniej wielkości słomkę, w dowolny dogodny dla Ciebie sposób-ostrym nożem, specjalną tarką.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do kapusty.
Krok 3:
Dodałem jeszcze garść żurawiny, ale jeśli nie lubisz, nie musisz tego robić.
Krok 4:
Podziel powstałą masę na części i pamiętaj, aby sok się wyróżniał.
Krok 5:
Mocno ubij kapustę z marchewką i żurawiną w dużym garnku.
Krok 6:
Umieść talerz na kapuście, ułóż ucisk na wierzchu. Mam słoik z wodą. Pod spodem umieść duże naczynie lub większy rondel, aby nadmiar soku spłynął do niego, który będzie się wyróżniał. Kapusta w tej pozycji powinna być fermentowana przez trzy dni w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Każdego dnia będziesz musiał usunąć ucisk, płytkę i zrobić dziury do samego dna, aby wydostały się dodatkowe gazy. Należy to zrobić, aby kapusta nie okazała się gorzka. Wykonałem tę operację trzy razy dziennie.
Krok 8:
Za trzy dni kapusta będzie gotowa. Z tej liczby składników uzyskuje się trzylitrowy słoik kapusty. Ale bardziej lubię robić półfabrykaty w małych słoikach o pojemności 0,3 i 0,5 ml. puszki wysuszyć w wygodny dla Ciebie sposób - w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, ubić kapustę w słoikach i zwinąć.
kapusta kiszona według tego przepisu okazuje się dokładnie tak, jak kocham - soczysta i chrupiąca. Oprócz smaku kapusta okazuje się również przydatna, ponieważ jest fermentowana we własnym soku. Bardzo smaczne jest doprawianie takiej kapusty olejem roślinnym, dodawanie do niej cebuli pokrojonej w krążki i podawanie z gotowanymi ziemniakami i posiekanym smalcem. Zachwyć swoich bliskich, pamiętaj, aby ugotować kiszoną kapustę zgodnie z tym przepisem!
data ważności kiszonej kapusty zależy bezpośrednio od temperatury otoczenia:
- w piwnicy i lodówce, pod warunkiem szczelności pojemnika i przestrzegania reżimu temperaturowego od 0 do +4 stopni, produkt pozostaje Zdatny do spożycia do 5-8 miesięcy;
- po zamrożeniu będzie przechowywany do roku (możesz przenieść gotową kiszoną kapustę do plastikowych torebek, szczelnie zamknąć, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na zamrożenie solanki i włożyć do zamrażarki);
- w temperaturze pokojowej produkt zepsuje się w ciągu 3 dni;
- w temperaturze +10 stopni kapusta pozostanie nie dłużej niż 10-15 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g