skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Lepiej jest przyjmować mleko i śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, będzie smaczniej.
Krok 2:
Włóż mleko do ognia i zagotuj. Uważaj, aby nie uciec! Lepiej usunąć piankę.
Krok 3:
Schłodzić mleko do 25 stopni, to mniej więcej temperatura pokojowa, trochę ciepła. Włóż śmietanę do mleka, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Teraz musisz zrobić kąpiel wodną. Wlej ciepłą, prawie gorącą wodę do miski, miski lub innego rondla. Umieść patelnię z przyszłym kwaśnym mlekiem na wierzchu. Poziom wody w misce powinien być zbliżony do poziomu mleka.
Krok 5:
Przykryj mleko pokrywką. Pozostaw w tej pozycji na kilka godzin, od czasu do czasu dodając gorącą wodę.
Krok 6:
Włóż przygotowane mleko do lodówki. Zrobiłem to wieczorem, a rano było już takie gęste zsiadłe mleko. Przenieś zsiadłe mleko do słoików.
mleko, które po prostu kwaśne, może stać się niezdatne do picia i powodować rozstrój żołądka. Lepiej jest używać go do robienia ciasta, naleśników i naleśników. I lepiej pić zsiadłe mleko przygotowane według tego przepisu.Mleko o długim okresie przydatności do spożycia nie nadaje się do gotowania, lepiej jest wziąć zwykłe pasteryzowane. Jeśli weźmiesz jogurt jako starter, powinien być naturalny, bez aromatów i barwników. Wszystkie naczynia do gotowania muszą być czysto umyte. Weź tylko emaliowane lub szklane naczynia, bez aluminium i plastiku! Zamiast kąpieli wodnej możesz po prostu owinąć patelnię grubym ręcznikiem i umieścić blisko akumulatora, od czasu do czasu obracając. Jeśli piekarnik może utrzymać temperaturę około 40 stopni, gotuj w nim. Lepiej jest wziąć mały pojemnik na gotowe jogurt. Zsiadłe mleko można przechowywać nie dłużej niż trzy dni pod pokrywką w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g