zsiadłe mleko domowe

gęsta, delikatna jak babcia na wsi! Jogurt z mleka w domu to bardzo łatwy do przygotowania przepis, gdy do fermentacji nie bierze się specjalnego zakwasu, ale zwykłą śmietanę. Jogurt okazuje się bardzo smaczny, nie kwaśny i zdrowy. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz podawać go naturalnie lub dodać cukier, dżem, miód lub świeże jagody do smaku. Jeśli weźmiesz jogurt zamiast kwaśnej śmietany, jogurt wzbogaci się w bifidobakterie. A z roztopionego mleka otrzymasz wspaniałe ryazhenka.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Lepiej jest przyjmować mleko i śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, będzie smaczniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mleko do ognia i zagotuj. Uważaj, aby nie uciec! Lepiej usunąć piankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić mleko do 25 stopni, to mniej więcej temperatura pokojowa, trochę ciepła. Włóż śmietanę do mleka, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz zrobić kąpiel wodną. Wlej ciepłą, prawie gorącą wodę do miski, miski lub innego rondla. Umieść patelnię z przyszłym kwaśnym mlekiem na wierzchu. Poziom wody w misce powinien być zbliżony do poziomu mleka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj mleko pokrywką. Pozostaw w tej pozycji na kilka godzin, od czasu do czasu dodając gorącą wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż przygotowane mleko do lodówki. Zrobiłem to wieczorem, a rano było już takie gęste zsiadłe mleko. Przenieś zsiadłe mleko do słoików.

mleko, które po prostu kwaśne, może stać się niezdatne do picia i powodować rozstrój żołądka. Lepiej jest używać go do robienia ciasta, naleśników i naleśników. I lepiej pić zsiadłe mleko przygotowane według tego przepisu.Mleko o długim okresie przydatności do spożycia nie nadaje się do gotowania, lepiej jest wziąć zwykłe pasteryzowane. Jeśli weźmiesz jogurt jako starter, powinien być naturalny, bez aromatów i barwników. Wszystkie naczynia do gotowania muszą być czysto umyte. Weź tylko emaliowane lub szklane naczynia, bez aluminium i plastiku! Zamiast kąpieli wodnej możesz po prostu owinąć patelnię grubym ręcznikiem i umieścić blisko akumulatora, od czasu do czasu obracając. Jeśli piekarnik może utrzymać temperaturę około 40 stopni, gotuj w nim. Lepiej jest wziąć mały pojemnik na gotowe jogurt. Zsiadłe mleko można przechowywać nie dłużej niż trzy dni pod pokrywką w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g

Podobne przepisy