kapusta z jabłkami na zimę kiszona

pyszne przygotowanie kapusty z jabłkami na zimę! W naszym kraju kapusta kiszona jest szczególnie popularnym preparatem z kapusty na zimę. Ta przekąska jest chętnie spożywana w sezonie zimowym, doskonale uzupełnia wiele potraw. Ponadto kapusta kiszona jest bardzo przydatna, jest bogata w witaminę C i inne przydatne substancje. Istnieje wiele przepisów na kiszoną kapustę. Jednym z najbardziej popularnych jest kapusta kiszona z jabłkami. Taka kapusta zyskuje dzięki jabłkom przyjemny słodko-kwaśny smak i specjalny aromat.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 D 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z reguły kapusta jest kwaszona we wrześniu-październiku, podczas zbioru późnej białej kapusty, tylko nadaje się do kiszenia. Kapusta do kiszenia powinna być dobrze Dojrzała z ciasnymi, mocnymi główkami kapusty. Jabłka należy stosować słodko-kwaśne lub kwaśne twarde odmiany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą sekcji, noża lub robota kuchennego lub innej podobnej jednostki kuchennej. Zwykle kapusta jest kwaszona w dużych ilościach, więc pomoc kuchenna znacznie ułatwi pracę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce lub, jak kapusta, posiekaj na robocie kuchennym. Moje jabłka, wycinamy z nich rdzeń z nasionami. Pokrój jabłka w plasterki, kostki lub paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni wkładamy gotowaną białą kapustę i marchewkę. Dodaj cukier i sól. Dokładnie zmiel warzywa rękami, aby kapusta wypuściła sok. Pozostaw warzywa na stole na 20 minut. Następnie ponownie zmiel ręce i wyciśnij sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jabłka, wymieszaj. Kapusta z marchewką i jabłkami powinna być szczelnie umieszczona w pojemnikach. Na górze musisz docisnąć przedmiot za pomocą ładunku. Może to być garnek o mniejszej objętości wypełniony wodą. Aby uzyskać smak, w razie potrzeby możesz dodać ziele angielskie i liść laurowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw kapustę do fermentacji w temperaturze pokojowej na jeden dzień. W ciągu dnia przebijamy kapustę widelcem lub nożem, sięgając czubkiem do dna, aby gazy wydostały się na powierzchnię w postaci bąbelków. Następnie kapustę w tym pojemniku należy usunąć w chłodne miejsce. Podczas fermentacji należy upewnić się, że solanka całkowicie pokrywa zawartość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Średnio za tydzień kiszona kapusta z jabłkami będzie gotowa. Do przechowywania kiszoną kapustę przenosimy do szklanych sterylizowanych słoików, zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu lub podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy