skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z reguły kapusta jest kwaszona we wrześniu-październiku, podczas zbioru późnej białej kapusty, tylko nadaje się do kiszenia. Kapusta do kiszenia powinna być dobrze Dojrzała z ciasnymi, mocnymi główkami kapusty. Jabłka należy stosować słodko-kwaśne lub kwaśne twarde odmiany.
Krok 2:
Posiekaj kapustę w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą sekcji, noża lub robota kuchennego lub innej podobnej jednostki kuchennej. Zwykle kapusta jest kwaszona w dużych ilościach, więc pomoc kuchenna znacznie ułatwi pracę.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce lub, jak kapusta, posiekaj na robocie kuchennym. Moje jabłka, wycinamy z nich rdzeń z nasionami. Pokrój jabłka w plasterki, kostki lub paski.
Krok 4:
Na patelni wkładamy gotowaną białą kapustę i marchewkę. Dodaj cukier i sól. Dokładnie zmiel warzywa rękami, aby kapusta wypuściła sok. Pozostaw warzywa na stole na 20 minut. Następnie ponownie zmiel ręce i wyciśnij sok.
Krok 5:
Dodaj jabłka, wymieszaj. Kapusta z marchewką i jabłkami powinna być szczelnie umieszczona w pojemnikach. Na górze musisz docisnąć przedmiot za pomocą ładunku. Może to być garnek o mniejszej objętości wypełniony wodą. Aby uzyskać smak, w razie potrzeby możesz dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 6:
Pozostaw kapustę do fermentacji w temperaturze pokojowej na jeden dzień. W ciągu dnia przebijamy kapustę widelcem lub nożem, sięgając czubkiem do dna, aby gazy wydostały się na powierzchnię w postaci bąbelków. Następnie kapustę w tym pojemniku należy usunąć w chłodne miejsce. Podczas fermentacji należy upewnić się, że solanka całkowicie pokrywa zawartość.
Krok 7:
Średnio za tydzień kiszona kapusta z jabłkami będzie gotowa. Do przechowywania kiszoną kapustę przenosimy do szklanych sterylizowanych słoików, zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu lub podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g