Koktajl biały rosyjski z likierem kawowym i śmietaną

przepis na koktajl alkoholowy, który urzeka swoją prostotą.
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
11 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

kolejny kulinarny przepis na koktajl alkoholowy, urzekający prostotą w pierwszej wersji przygotowania i elegancją w drugiej. Dlaczego nazywa się to białym rosyjskim koktajlem? Prawdopodobnie dlatego, że zawiera wódkę, a cały świat od dawna wie, że Rosjanie piją wódkę. A" biały " rosyjski nazywa się go ze względu na obecność w nim kremu. Jeśli chcesz po prostu odpocząć od ciężkiego dnia pracy, proponuję pierwszą opcję przygotowania koktajlu: wystarczy wlać wódkę, likier kawowy i śmietanę do shakera (lub czegoś bardzo przypominającego) i ubić, aż powstanie jednorodna piana. Ta lekcja nie zajmie ci dużo czasu. A jeśli chcesz zafundować swoim znajomym elegancko zaprezentowane arcydzieło alkoholowe, skorzystaj z drugiej opcji przygotowania koktajlu: weź szklankę koktajlową, najlepiej z grubego szkła. Najpierw włóż do niego lód i wlej likier kawowy, a następnie powoli, używając ostrza noża lub łyżki, dodaj wódkę. I jako ostatni wlej śmietanę na bok szklanki, aby w wyniku twoich wysiłków uzyskać piękny wielowarstwowy koktajl.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Likier kawowy - 230   kcal/100g

Podobne przepisy