skład / składniki
metoda gotowania
kolejny kulinarny przepis na koktajl alkoholowy, urzekający prostotą w pierwszej wersji przygotowania i elegancją w drugiej. Dlaczego nazywa się to białym rosyjskim koktajlem? Prawdopodobnie dlatego, że zawiera wódkę, a cały świat od dawna wie, że Rosjanie piją wódkę. A" biały " rosyjski nazywa się go ze względu na obecność w nim kremu. Jeśli chcesz po prostu odpocząć od ciężkiego dnia pracy, proponuję pierwszą opcję przygotowania koktajlu: wystarczy wlać wódkę, likier kawowy i śmietanę do shakera (lub czegoś bardzo przypominającego) i ubić, aż powstanie jednorodna piana. Ta lekcja nie zajmie ci dużo czasu. A jeśli chcesz zafundować swoim znajomym elegancko zaprezentowane arcydzieło alkoholowe, skorzystaj z drugiej opcji przygotowania koktajlu: weź szklankę koktajlową, najlepiej z grubego szkła. Najpierw włóż do niego lód i wlej likier kawowy, a następnie powoli, używając ostrza noża lub łyżki, dodaj wódkę. I jako ostatni wlej śmietanę na bok szklanki, aby w wyniku twoich wysiłków uzyskać piękny wielowarstwowy koktajl.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g