jajka w galarecie z rybą i szynką

wszechstronny i łatwy do przygotowania przepis! Bardzo smaczne i proste galaretki rybne. Co więcej, możesz wziąć dowolną rybę według własnego gustu. Na przykład może to być szczupak zatokowy. Ogólnie jest to przepis uniwersalny. Zamiast ryb można użyć nawet mięsa. Moja przyjaciółka robi nawet galaretkę wieprzową w tym przepisie.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
147 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

opłucz ryby (okoń, sandacz, karp, szczupak lub inne), usuń skórę, usuń kości, zaczynając od grzbietu. Pokroić na kawałki i wraz z głowami i ogonami zalać wodą, dodać sok z dzikiego czosnku, sól i zagotować. Usuń pianę łyżką cedzakową i, zmniejszając ciepło, gotuj przez 10 minut.
tymczasem w ciepłej wodzie rozpuść żelatynę. W przygotowanych foremkach do galaretki ułóż pokrojoną w kostkę szynkę. Wyjmij rybie ogony i głowy, nie będziemy ich już potrzebować. Wyjmij kawałki ryby z bulionu i ułóż w foremkach. Odcedź bulion i wymieszaj z żelatyną. Doprowadzić ponownie do wrzenia, ale nie gotować. Wlać bulion do foremek i schłodzić.
przed podaniem umieść galaretkę z foremek na talerzu, w tym celu zanurz foremki w gorącej wodzie na kilka sekund. Galaretkę rybną można ozdobić w razie potrzeby ziołami i kukurydzą w puszkach. Możesz ozdobić to danie plasterkami cytryny, ale dopiero po całkowitym zagęszczeniu galaretki, w przeciwnym razie będzie gorzki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy