skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na tę sałatkę można raczej przypisać kuchni greckiej, chociaż wydaje mi się, że może ona zająć godne miejsce w kuchni rosyjskiej, ze względu na łatwość przygotowania i doskonały smak. To jedzenie na świąteczny stół będzie bardzo przydatne, osobiście przygotowuję je na każde święto, a goście jedzą tę sałatkę jako jedną z pierwszych. Aby przygotować sałatkę z szynką i serem, najpierw umyj warzywa, osusz ręcznikiem. Jeśli pomidory są zbyt mięsiste, możesz usunąć rdzeń, aby sałatka nie stała się mokra i pokroić je w średnie koła. Paprykę kroję w paski średniej grubości i wielkości. Szynkę kroję również w paski, pocieram ser na grubej tarce. Następnie układam produkty warstwami na płaskim naczyniu, nie zapominając o pokryciu każdej warstwy majonezem. Sekwencja warstw jest następująca: szynka-pomidory-papryka-ser. Jeśli pozostały składniki sałatki, warstwy można powtórzyć, a następnie pięknie udekorować sałatkę (zieleniną, pieprzem lub czymś innym według własnego gustu). Sałatka jest pyszna i zaraz po ugotowaniu, a jeśli trochę stoi w lodówce, jest namoczona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal / 100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g