Sałatka z papryką z szynką, pomidorami i serem

goście docenią i pokochają! Proste, szybkie i bardzo apetyczne!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 7 % 2 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

kulinarny przepis na tę sałatkę można raczej przypisać kuchni greckiej, chociaż wydaje mi się, że może ona zająć godne miejsce w kuchni rosyjskiej, ze względu na łatwość przygotowania i doskonały smak. To jedzenie na świąteczny stół będzie bardzo przydatne, osobiście przygotowuję je na każde święto, a goście jedzą tę sałatkę jako jedną z pierwszych. Aby przygotować sałatkę z szynką i serem, najpierw umyj warzywa, osusz ręcznikiem. Jeśli pomidory są zbyt mięsiste, możesz usunąć rdzeń, aby sałatka nie stała się mokra i pokroić je w średnie koła. Paprykę kroję w paski średniej grubości i wielkości. Szynkę kroję również w paski, pocieram ser na grubej tarce. Następnie układam produkty warstwami na płaskim naczyniu, nie zapominając o pokryciu każdej warstwy majonezem. Sekwencja warstw jest następująca: szynka-pomidory-papryka-ser. Jeśli pozostały składniki sałatki, warstwy można powtórzyć, a następnie pięknie udekorować sałatkę (zieleniną, pieprzem lub czymś innym według własnego gustu). Sałatka jest pyszna i zaraz po ugotowaniu, a jeśli trochę stoi w lodówce, jest namoczona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal / 100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g

Podobne przepisy