mięsne zrazy orzechowo-grzybowe z serem

Połączenie orzecha i mięsa sprawia, że danie smakuje wyjątkowo i pikantnie. Bardzo podobało mi się, że wszystkie składniki są połączone w jedną całość w farszu i tylko z serem. Wcześniej pieczarki smażono osobno, kładono na tortilli mięsnej, a na wierzchu uformowano zrazy z sera, a następnie panierowano w orzechach z bułką tartą. Bardzo smaczne i satysfakcjonujące zrazy. Dobrze podawać z adjika, musztardą, tkemali.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 64 % 27 g
węglowodany 10 % 4 g
307 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
pokrój ser w kostkę.
umyj pieczarki, drobno posiekaj.
posiekaj orzechy włoskie (włóż do papieru i rozwałkuj wałkiem do ciasta.)

wymieszaj mięso mielone, grzyby, majonez, jajka, sól, cukier, pieprz.

wlej zimną wodę do miski, aby zwilżyć ręce.
bierzemy mięso mielone łyżką stołową, robimy ciasto, kładziemy kawałek sera.

tworzymy owalne zrazy, zwijamy je w bułce tartej i smażymy na oleju roślinnym.

można panierować w bułce tartej, maczać w jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć na umiarkowanym ogniu po odwróceniu, przykryć.. doprowadzić do gotowości

nie można smażyć, ale piec zrazy w piekarniku. Ale to bardziej zimowa opcja. W upale łatwiej jest smażyć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy