skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć okonia? Przygotuj jedzenie. Weź świeżego okonia (lub zamrożonego, a następnie należy go najpierw rozmrozić, umieszczając go w torbie na dolnej półce lodówki, nie używaj do tego zanurzania w zimnej, a tym bardziej w gorącej wodzie-ryba natychmiast stanie się bez smaku).
Krok 2:
Oczyść okonie z łusek - jest to najbardziej pracochłonne w przygotowaniu, ponieważ wcale nie lubi być czyszczone! Aby to zrobić, wygodnie jest użyć obieraczki do ryb z pojemnikiem do zbierania łusek i umieścić samą rybę w dużej torbie w zlewie - następnie po prostu zebrać wszystkie odpady w torbie i wyrzucić. Dobrze opłucz rybę, osusz ręcznikiem, pokrój na porcje i umieść w filiżance. Sól, pieprz, dodaj przyprawy, odstaw na chwilę.
Krok 3:
Wsyp mąkę do małej miski. Zwiń każdy kawałek ryby w mące. Obierz cebulę i pokrój w duże półpierścienie.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż kawałki ryby z obu stron. W przestrzeni między rybami dodaj grubo posiekaną cebulę.
Krok 5:
Podawaj pieczonego Lucjana z dodatkiem lub bez, Na Gorąco. Gorąca smażona ryba smakuje najlepiej!
Lucjan smażony na patelni jest jednym z ulubionych dań wielu osób. Cała pracochłonność polega tylko na czyszczeniu ryb z łusek - w końcu okoń jest dość kolczasty, a ponadto niechętnie rozstaje się ze swoimi małymi łuskami. Ale kiedy poradzisz sobie z procesem czyszczenia, pozostaje tylko najmilsza rzecz: panierować i smażyć. To wszystko jest proste i szybkie, a oto gorący lunch na stole! Podawaj smażonego okonia jako samodzielne danie lub z dodatkiem gotowanych, puree lub smażonych ziemniaków, gotowanego ryżu z ziołami, chrzanem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g