pieczony Lucjan

pyszne danie rybne na obiad, szybkie i proste! Zgodnie z tym przepisem smażony Lucjan jest zawsze soczysty, smaczny, apetyczny! Ponadto można na nim gotować inne ryby. Idealny na kolację, ponieważ nie wymaga dużo czasu!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 8 % 2 g
123 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć okonia? Przygotuj jedzenie. Weź świeżego okonia (lub zamrożonego, a następnie należy go najpierw rozmrozić, umieszczając go w torbie na dolnej półce lodówki, nie używaj do tego zanurzania w zimnej, a tym bardziej w gorącej wodzie-ryba natychmiast stanie się bez smaku).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść okonie z łusek - jest to najbardziej pracochłonne w przygotowaniu, ponieważ wcale nie lubi być czyszczone! Aby to zrobić, wygodnie jest użyć obieraczki do ryb z pojemnikiem do zbierania łusek i umieścić samą rybę w dużej torbie w zlewie - następnie po prostu zebrać wszystkie odpady w torbie i wyrzucić. Dobrze opłucz rybę, osusz ręcznikiem, pokrój na porcje i umieść w filiżance. Sól, pieprz, dodaj przyprawy, odstaw na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp mąkę do małej miski. Zwiń każdy kawałek ryby w mące. Obierz cebulę i pokrój w duże półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż kawałki ryby z obu stron. W przestrzeni między rybami dodaj grubo posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj pieczonego Lucjana z dodatkiem lub bez, Na Gorąco. Gorąca smażona ryba smakuje najlepiej!

Lucjan smażony na patelni jest jednym z ulubionych dań wielu osób. Cała pracochłonność polega tylko na czyszczeniu ryb z łusek - w końcu okoń jest dość kolczasty, a ponadto niechętnie rozstaje się ze swoimi małymi łuskami. Ale kiedy poradzisz sobie z procesem czyszczenia, pozostaje tylko najmilsza rzecz: panierować i smażyć. To wszystko jest proste i szybkie, a oto gorący lunch na stole! Podawaj smażonego okonia jako samodzielne danie lub z dodatkiem gotowanych, puree lub smażonych ziemniaków, gotowanego ryżu z ziołami, chrzanem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy