bimber z ciasta jabłkowego

najwyższej jakości alkohol pochodzi dosłownie z odpadów produkcyjnych! Bimber z ciasta jabłkowego ma delikatny, ledwo wyczuwalny owocowy posmak i jest całkowicie pozbawiony ostrego zapachu. Schłodzony bimber jabłkowy nadaje się do spożycia zarówno w czystej postaci, jak i do przygotowywania nalewek lub nalewek.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 8-14 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
58 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto jabłkowe (miazga, wytłoczki) to na przykład odpady z produkcji domowego soku jabłkowego lub wina. Jeśli jesteś szczęśliwym właścicielem bimbru, nie wyrzucaj takiego ciasta! Będzie to najwyższej jakości zacier do dalszej produkcji bimbru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ten przepis wykorzystuje granulowany cukier i suche szybko działające drożdże do przygotowania zacieru, ponieważ własny cukier i dzikie drożdże prawdopodobnie nie wystarczą do uzyskania wysokiej jakości zacieru. Ciasto na razie przykryj i odstaw na chwilę, zajmijmy się syropem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do naczynia z litrem ciepłej przefiltrowanej wody. Temperatura wody jest niezwykle ważna i powinna wynosić około 35-37 stopni, nie więcej. W przeciwnym razie drożdże zaczną umierać. Mieszaj mieszaninę, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą. Otrzymasz syrop cukrowy. Jest niezbędny do dalszej aktywacji drożdży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szybko działające drożdże wsyp do ciepłego syropu i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na około dziesięć do piętnastu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Należy poczekać na aktywację drożdży. Sygnałem, że drożdże są żywe i nadają się do pracy, jest pojawienie się na ich powierzchni takiej bujnej piankowej czapki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto do odpowiedniego pojemnika do fermentacji. Użyję plastikowej butelki o pojemności 12,5 litra.nie można napełnić pojemnika szyjką, powinno być w nim miejsce na pianę z fermentacji. Wlej drożdże i całą pozostałą wodę do butelki. Dokładnie wstrząśnij, aż wszystkie składniki zostaną połączone. Mocno naciągnij na szyję i przymocuj rękawicę medyczną, aby śledzić przebieg fermentacji. W palcach rękawicy przebij igłę przez otwór.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw butelkę zacieru na tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Okresowo dobrze wstrząśnij, aby ciasto nie tworzyło gęstej warstwy. W procesie fermentacji rękawica medyczna powinna być napompowana z powodu dwutlenku węgla uwalnianego z zacieru, a pod koniec fermentacji - zdmuchnięta. Siódmego Dnia sprawdzamy zacier pod kątem smaku-nie powinien być słodki. Cały cukier miał & quot; zjeść & quot; drożdże.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oddziel Zacier od ciasta, nie zapominając o prawidłowym wyciśnięciu, a następnie przefiltruj zacier przez kilka warstw gęstej gazy. Otrzymamy około 4-4, 5 L.zacier do destylacji pierwotnej. Tego typu powinno być na tym etapie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmontuj bimber zgodnie z instrukcją. Wlać zacier do zbiornika bimbru i podgrzać na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po osiągnięciu temperatury w systemie 60 stopni podłącz dopływ zimnej wody. Ponieważ urządzenia są różne dla każdego, zapoznaj się z instrukcjami swojego bimbru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Długo oczekiwana destylacja życiodajnej wilgoci nastąpi w temperaturze około 75 stopni. Upewnij się, że temperatura w systemie Nie wzrośnie powyżej znaku 85 stopni, aby zapobiec uszkodzeniu urządzenia. Destylat w postaci bimbru wchodzi do pojemnika zbiorczego. Pierwsze 50 ml. Pervak nie nadają się do spożycia, są wylewane. Destylację należy zakończyć w temperaturze 37-35 stopni.

aby poprawić jakość bimbru, destylacja odbywa się dwa, a nawet trzy razy!

Przynieś gotowy bimber przefiltrowaną wodą do żądanej mocy i butelkuj. Bimber można wypróbować od razu, ale zalecam, aby napój dojrzewał przez trzy tygodnie w ciemnym miejscu. W tym czasie bimber staje się bardziej zrównoważony w smaku.

przypomnę, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy