skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto jabłkowe (miazga, wytłoczki) to na przykład odpady z produkcji domowego soku jabłkowego lub wina. Jeśli jesteś szczęśliwym właścicielem bimbru, nie wyrzucaj takiego ciasta! Będzie to najwyższej jakości zacier do dalszej produkcji bimbru.
Krok 2:
Ten przepis wykorzystuje granulowany cukier i suche szybko działające drożdże do przygotowania zacieru, ponieważ własny cukier i dzikie drożdże prawdopodobnie nie wystarczą do uzyskania wysokiej jakości zacieru. Ciasto na razie przykryj i odstaw na chwilę, zajmijmy się syropem.
Krok 3:
Dodaj cukier do naczynia z litrem ciepłej przefiltrowanej wody. Temperatura wody jest niezwykle ważna i powinna wynosić około 35-37 stopni, nie więcej. W przeciwnym razie drożdże zaczną umierać. Mieszaj mieszaninę, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą. Otrzymasz syrop cukrowy. Jest niezbędny do dalszej aktywacji drożdży.
Krok 4:
Szybko działające drożdże wsyp do ciepłego syropu i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na około dziesięć do piętnastu minut.
Krok 5:
Należy poczekać na aktywację drożdży. Sygnałem, że drożdże są żywe i nadają się do pracy, jest pojawienie się na ich powierzchni takiej bujnej piankowej czapki.
Krok 6:
Przenieś ciasto do odpowiedniego pojemnika do fermentacji. Użyję plastikowej butelki o pojemności 12,5 litra.nie można napełnić pojemnika szyjką, powinno być w nim miejsce na pianę z fermentacji. Wlej drożdże i całą pozostałą wodę do butelki. Dokładnie wstrząśnij, aż wszystkie składniki zostaną połączone. Mocno naciągnij na szyję i przymocuj rękawicę medyczną, aby śledzić przebieg fermentacji. W palcach rękawicy przebij igłę przez otwór.
Krok 7:
Pozostaw butelkę zacieru na tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Okresowo dobrze wstrząśnij, aby ciasto nie tworzyło gęstej warstwy. W procesie fermentacji rękawica medyczna powinna być napompowana z powodu dwutlenku węgla uwalnianego z zacieru, a pod koniec fermentacji - zdmuchnięta. Siódmego Dnia sprawdzamy zacier pod kątem smaku-nie powinien być słodki. Cały cukier miał & quot; zjeść & quot; drożdże.
Krok 8:
Oddziel Zacier od ciasta, nie zapominając o prawidłowym wyciśnięciu, a następnie przefiltruj zacier przez kilka warstw gęstej gazy. Otrzymamy około 4-4, 5 L.zacier do destylacji pierwotnej. Tego typu powinno być na tym etapie.
Krok 9:
Zmontuj bimber zgodnie z instrukcją. Wlać zacier do zbiornika bimbru i podgrzać na średnim ogniu.
Krok 10:
Po osiągnięciu temperatury w systemie 60 stopni podłącz dopływ zimnej wody. Ponieważ urządzenia są różne dla każdego, zapoznaj się z instrukcjami swojego bimbru.
Krok 11:
Długo oczekiwana destylacja życiodajnej wilgoci nastąpi w temperaturze około 75 stopni. Upewnij się, że temperatura w systemie Nie wzrośnie powyżej znaku 85 stopni, aby zapobiec uszkodzeniu urządzenia. Destylat w postaci bimbru wchodzi do pojemnika zbiorczego. Pierwsze 50 ml. Pervak nie nadają się do spożycia, są wylewane. Destylację należy zakończyć w temperaturze 37-35 stopni.
aby poprawić jakość bimbru, destylacja odbywa się dwa, a nawet trzy razy!
Przynieś gotowy bimber przefiltrowaną wodą do żądanej mocy i butelkuj. Bimber można wypróbować od razu, ale zalecam, aby napój dojrzewał przez trzy tygodnie w ciemnym miejscu. W tym czasie bimber staje się bardziej zrównoważony w smaku.
przypomnę, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g