skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy.
Krok 2:
Jajka wkładamy do rondla z wrzącą i lekko osoloną wodą i gotujemy po gotowaniu przez 8-10 minut, aż będą twarde. Gotowe jajka przenosimy do miski z zimną wodą i pozwalamy im całkowicie ostygnąć. Następnie obieramy i oddzielamy białka od żółtek - użyjemy ich osobno. Najpierw zajmijmy się żółtkami. Aby to zrobić, włóż je do małego talerza, dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 3:
Dokładnie pocieramy widelcem. Możesz przetrzeć masę przez drobne sito dla większej jednorodności.
Krok 4:
Dodaj majonez do żółtek i przerwij wszystko dobrze.
Krok 5:
Następnie trzy białka na drobnej tarce.
Krok 6:
Wymieszaj je ze wstępnie obranym i wyciśniętym przez prasę czosnkiem (możesz go po prostu drobno posiekać, wtedy będzie w sosie w postaci ziaren).
Krok 7:
A teraz dodaj masę żółtkową i wszystko dokładnie wymieszaj. Czasami dodaję tutaj masło z konserw lub szprotów - wtedy sos ma inny smak. Smacznego!
radzę przygotować domowy sos do tego sosu majonez 30 przepisów zobacz tutaj
czasami chcesz cofnąć się w czasie i przypomnieć sobie - jak dobrze było, gdy zbieraliśmy się w dużych przyjaznych firmach, jedliśmy pyszne jedzenie, piliśmy doskonałe napoje. W pamięci często pojawia się jedno danie, które nie jest możliwe bez majonezu czosnkowego! Wspaniały sos dla tych, którzy nie wyobrażają sobie gotowania bez czosnku. Smak jest doskonały i bardzo delikatny. Konsystencja sosu może być zarówno pastowata, jak i ziarnista. Wszystko zależy od tego, do jakich celów będziesz go używać. Powiedziałem Ci, jak zrobić majonez z czosnkiem, a teraz musisz tylko zdecydować, z którym daniem go użyć. Opierając się na własnym doświadczeniu, mogę powiedzieć, że ten sos majonezowy może smarować tosty do kanapek (uwielbiam takie z pomidorami), możesz na jego podstawie przygotować różne dania mięsne, rybne i przekąskowe (ze smażonej cukinii, grzybów itp.), a także wszelkiego rodzaju sałatki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g