kupiony w sklepie majonez czosnkowy świetny i prosty sos

wspaniały sos do dań mięsnych-gotowany w dwóch rachunkach! Im więcej czosnku w sosie według mojego przepisu kulinarnego, tym ostrzejszy SOS. Jeśli jest to sos lekko czosnkowy, można go posmarować chlebem i dodać do makaronu, dowolnego przystawki. A bardziej pikantne można podawać do wielu potraw.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 80 % 40 g
węglowodany 6 % 3 g
400 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka wkładamy do rondla z wrzącą i lekko osoloną wodą i gotujemy po gotowaniu przez 8-10 minut, aż będą twarde. Gotowe jajka przenosimy do miski z zimną wodą i pozwalamy im całkowicie ostygnąć. Następnie obieramy i oddzielamy białka od żółtek - użyjemy ich osobno. Najpierw zajmijmy się żółtkami. Aby to zrobić, włóż je do małego talerza, dodaj sól i pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie pocieramy widelcem. Możesz przetrzeć masę przez drobne sito dla większej jednorodności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj majonez do żółtek i przerwij wszystko dobrze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie trzy białka na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj je ze wstępnie obranym i wyciśniętym przez prasę czosnkiem (możesz go po prostu drobno posiekać, wtedy będzie w sosie w postaci ziaren).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A teraz dodaj masę żółtkową i wszystko dokładnie wymieszaj. Czasami dodaję tutaj masło z konserw lub szprotów - wtedy sos ma inny smak. Smacznego!

radzę przygotować domowy sos do tego sosu majonez 30 przepisów zobacz tutaj

czasami chcesz cofnąć się w czasie i przypomnieć sobie - jak dobrze było, gdy zbieraliśmy się w dużych przyjaznych firmach, jedliśmy pyszne jedzenie, piliśmy doskonałe napoje. W pamięci często pojawia się jedno danie, które nie jest możliwe bez majonezu czosnkowego! Wspaniały sos dla tych, którzy nie wyobrażają sobie gotowania bez czosnku. Smak jest doskonały i bardzo delikatny. Konsystencja sosu może być zarówno pastowata, jak i ziarnista. Wszystko zależy od tego, do jakich celów będziesz go używać. Powiedziałem Ci, jak zrobić majonez z czosnkiem, a teraz musisz tylko zdecydować, z którym daniem go użyć. Opierając się na własnym doświadczeniu, mogę powiedzieć, że ten sos majonezowy może smarować tosty do kanapek (uwielbiam takie z pomidorami), możesz na jego podstawie przygotować różne dania mięsne, rybne i przekąskowe (ze smażonej cukinii, grzybów itp.), a także wszelkiego rodzaju sałatki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy