Sałatka ze szpinakiem, oliwkami, ziemniakami i wołowiną

Sałatka służy jako dekoracja każdego świątecznego stołu! Ta jasna i świąteczna sałatka nadaje się na każdą rodzinną kolację!Jest bogaty w składniki odżywcze, które są przechowywane w warzywach.Życzę powodzenia w jego przygotowaniu!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 25 % 6 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

aby przygotować naszą wspaniałą sałatkę, kładziemy na stole wszystkie niezbędne składniki.Na początku lubię gotować wołowinę, ponieważ jej gotowanie zajmuje dużo czasu i niezbędnych umiejętności.Ważne jest, aby pamiętać, że mięso powinno być bardzo delikatne i soczyste!Aby to zrobić, biorę wołowinę i dokładnie spłukuję ją pod zimną wodą.Następnie kroję mięso na małe kawałki.Następnie bierzemy cebulę i kroimy w półpierścienie.Dodaj kawałki soczystego mięsa do rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor.Dodaj cebulę i smaż wszystko razem przez 15-20 minut.Na koniec wlej wodę na patelni i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Na samym końcu solimy mięso.

po ugotowaniu wołowiny pokrój pomidory w drobną kostkę i włóż do miski.Bierzemy szpinak, myjemy i kroimy w małe paski.

następnie obieram młode ziemniaki i gotuję na średnim ogniu przez 40 minut.Pozwalam ziemniakom ostygnąć, po czym drobno siekam i dodaję do naszych gotowych składników.

do dekoracji sałatki używam cytryny i kroję ją w kliny.Również do dekoracji i jasnego smaku lubię używać oliwek.W gąszczu wszystkiego biorę żółte i duże oliwki, aby sałatka była jeszcze smaczniejsza i bardziej soczysta!Drobno posiekaj oliwki i połóż je na talerzu.

na zakończenie przygotowania naszej zdrowej sałatki dodaję do sałatki sól do smaku i trochę majonezu.Do sosu sałatkowego można również użyć śmietany, jogurtu lub oleju roślinnego.

po wymieszaniu wszystkich składników wkładam sałatkę do lodówki na piętnaście minut,aby sałatka dokładnie się namoczyła.Nasza wspaniała i zdrowa sałatka jest gotowa!Smacznego!

do dekoracji sałatki lubię używać koperku i dodawać trochę szczypiorku.Do dressingu majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, jogurtem lub olejem roślinnym.

sałatka okazuje się nie tylko smaczna ,ale także zdrowa!Lepiej podawać go na zimno na świąteczny lub rodzinny stół.Jestem pewien, że smak tej sałatki zostanie zapamiętany na długo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy