skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować naszą wspaniałą sałatkę, kładziemy na stole wszystkie niezbędne składniki.Na początku lubię gotować wołowinę, ponieważ jej gotowanie zajmuje dużo czasu i niezbędnych umiejętności.Ważne jest, aby pamiętać, że mięso powinno być bardzo delikatne i soczyste!Aby to zrobić, biorę wołowinę i dokładnie spłukuję ją pod zimną wodą.Następnie kroję mięso na małe kawałki.Następnie bierzemy cebulę i kroimy w półpierścienie.Dodaj kawałki soczystego mięsa do rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor.Dodaj cebulę i smaż wszystko razem przez 15-20 minut.Na koniec wlej wodę na patelni i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Na samym końcu solimy mięso.
po ugotowaniu wołowiny pokrój pomidory w drobną kostkę i włóż do miski.Bierzemy szpinak, myjemy i kroimy w małe paski.
następnie obieram młode ziemniaki i gotuję na średnim ogniu przez 40 minut.Pozwalam ziemniakom ostygnąć, po czym drobno siekam i dodaję do naszych gotowych składników.
do dekoracji sałatki używam cytryny i kroję ją w kliny.Również do dekoracji i jasnego smaku lubię używać oliwek.W gąszczu wszystkiego biorę żółte i duże oliwki, aby sałatka była jeszcze smaczniejsza i bardziej soczysta!Drobno posiekaj oliwki i połóż je na talerzu.
na zakończenie przygotowania naszej zdrowej sałatki dodaję do sałatki sól do smaku i trochę majonezu.Do sosu sałatkowego można również użyć śmietany, jogurtu lub oleju roślinnego.
po wymieszaniu wszystkich składników wkładam sałatkę do lodówki na piętnaście minut,aby sałatka dokładnie się namoczyła.Nasza wspaniała i zdrowa sałatka jest gotowa!Smacznego!
do dekoracji sałatki lubię używać koperku i dodawać trochę szczypiorku.Do dressingu majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, jogurtem lub olejem roślinnym.
sałatka okazuje się nie tylko smaczna ,ale także zdrowa!Lepiej podawać go na zimno na świąteczny lub rodzinny stół.Jestem pewien, że smak tej sałatki zostanie zapamiętany na długo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g