skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować napój, dobrze umyj owoce cytrusowe, lepiej je poparzyć wrzącą wodą i wytrzeć do sucha. Ponieważ będziemy używać cytrusów razem ze skórą, musimy pozbyć się goryczy. Istnieją dwa sposoby – trzymaj pomarańcze z cytryną we wrzącej wodzie lub wyślij je do zamrażarki. Gotowałem na dwa sposoby i uważam, że lepiej zamrozić cytrusy, wtedy czuje się bardzo lekka gorycz.
Krok 2:
Dlatego pomarańcze i cytrynę wkładamy do plastikowej torby i wysyłamy do zamrażarki na 3-4 godziny, można pozostawić na noc. Kiedy czas przebywania owoców cytrusowych w zamrażarce dobiega końca, przygotowujemy syrop cukrowy. Aby to zrobić, zagotuj 4 litry wody, dodaj cukier i gotuj syrop przez 10 minut. Pozwól syropowi ostygnąć do temperatury nieco powyżej temperatury pokojowej.
Krok 3:
Wyjmujemy pomarańcze i cytrynę z zamrażarki, pozwalamy im się rozmrozić i kroimy na kawałki. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie kości i zmielić owoce cytrusowe za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Posiekaną masę cytrusową dodajemy do syropu cukrowego i odstawiamy na 5-6 godzin. Odcedź naparowany napój przez drobne sito lub gazę, Wyślij do lodówki do ostygnięcia i podaj do stołu. Z określonej ilości składników uzyskuje się 4 litry smacznego, zdrowego napoju.
Krok 4:
Jeśli policzysz koszt pomarańczy, cytryn i cukru oraz koszt tego samego nektaru lub soku w sklepie, napój wychodzi 3,5 razy taniej. Pyszne, naturalne i zdrowe! Domowy napój pomarańczowy jest gotowy! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces przygotowywania napoju. Smacznego!
konwencjonalnie napoje bezalkoholowe można podzielić na gorące napoje bezalkoholowe i zimne napoje bezalkoholowe. Przepisy na napoje bezalkoholowe mogą być bardzo proste lub trudniejsze do przygotowania. Receptura napojów bezalkoholowych ma na celu uzyskanie pożądanego smaku i maksymalnych korzyści ze składników napoju. Kwas chlebowy, napoje owocowe, kompoty, lemoniady, herbata, kawa, galaretki, koktajle bezalkoholowe — wszystko to są pyszne i zdrowe napoje bezalkoholowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g