domowy napój z pomarańczy i cytryny

4 litry pysznego napoju z 2 pomarańczy i 1 cytryny. Domowy napój pomarańczowy nie różni się smakiem od soku pomarańczowego sprzedawanego w sklepach. Ale skład, obecność barwników i konserwantów jest bardzo różna. Oferuję budżetową wersję pysznego i zdrowego domowego napoju.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować napój, dobrze umyj owoce cytrusowe, lepiej je poparzyć wrzącą wodą i wytrzeć do sucha. Ponieważ będziemy używać cytrusów razem ze skórą, musimy pozbyć się goryczy. Istnieją dwa sposoby – trzymaj pomarańcze z cytryną we wrzącej wodzie lub wyślij je do zamrażarki. Gotowałem na dwa sposoby i uważam, że lepiej zamrozić cytrusy, wtedy czuje się bardzo lekka gorycz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dlatego pomarańcze i cytrynę wkładamy do plastikowej torby i wysyłamy do zamrażarki na 3-4 godziny, można pozostawić na noc. Kiedy czas przebywania owoców cytrusowych w zamrażarce dobiega końca, przygotowujemy syrop cukrowy. Aby to zrobić, zagotuj 4 litry wody, dodaj cukier i gotuj syrop przez 10 minut. Pozwól syropowi ostygnąć do temperatury nieco powyżej temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmujemy pomarańcze i cytrynę z zamrażarki, pozwalamy im się rozmrozić i kroimy na kawałki. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie kości i zmielić owoce cytrusowe za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Posiekaną masę cytrusową dodajemy do syropu cukrowego i odstawiamy na 5-6 godzin. Odcedź naparowany napój przez drobne sito lub gazę, Wyślij do lodówki do ostygnięcia i podaj do stołu. Z określonej ilości składników uzyskuje się 4 litry smacznego, zdrowego napoju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli policzysz koszt pomarańczy, cytryn i cukru oraz koszt tego samego nektaru lub soku w sklepie, napój wychodzi 3,5 razy taniej. Pyszne, naturalne i zdrowe! Domowy napój pomarańczowy jest gotowy! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces przygotowywania napoju. Smacznego!

konwencjonalnie napoje bezalkoholowe można podzielić na gorące napoje bezalkoholowe i zimne napoje bezalkoholowe. Przepisy na napoje bezalkoholowe mogą być bardzo proste lub trudniejsze do przygotowania. Receptura napojów bezalkoholowych ma na celu uzyskanie pożądanego smaku i maksymalnych korzyści ze składników napoju. Kwas chlebowy, napoje owocowe, kompoty, lemoniady, herbata, kawa, galaretki, koktajle bezalkoholowe — wszystko to są pyszne i zdrowe napoje bezalkoholowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy