Jak pokolorować jajka wielkanocne czerwoną kapustą

oryginalne jajka z naturalnym barwnikiem na Wielkanoc. Na Święta Wielkanocne zawsze maluję jajka. Ostatnio preferuję naturalne barwniki, a dziś chcę zaoferować farbowanie pisanek naturalnym barwnikiem z czerwonej kapusty.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 46 % 6 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój czerwoną kapustę na duże kawałki, zalej wodą, aby woda całkowicie przykryła kapustę i gotuj przez 20-30 minut po ugotowaniu na małym ogniu. Całkowicie schłodzić kapustę w bulionie. Gotuj jajka na twardo przez 8-10 minut. Odcedź schłodzoną kapustę i dodaj 1 łyżkę octu do bulionu-naturalny barwnik jest gotowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmijmy się dekoracją jajek. Aby to zrobić, bierzemy szczotkę do mycia butelek, nakładamy na nią masło i wykonujemy dowolny wzór na białym jajku olejem. W miejscu, w którym zostanie nałożony rysunek, jajko nie zostanie zabarwione. Zanurz jajko w barwniku. Taką operację wykonujemy ze wszystkimi jajami. Jajka wyjmujemy w różnych odstępach czasu, im dłużej jajko będzie w barwniku, tym jaśniejszy i bogatszy będzie kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pierwsze jajko wyjąłem po 20 minutach, ostatnie po 24 godzinach. Aby uniknąć kapania, wyjmując jajka, delikatnie wytrzyj je szmatką i osusz na ruszcie. Po wyjęciu wszystkich jajek natrzyj je olejem roślinnym, aby uzyskać bogatszy kolor i połysk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pisanki w naturalnym barwniku z czerwonej kapusty są gotowe! Zobacz pełny proces gotowania na wideo. Smacznego!

po raz pierwszy wzmianka o malowanych jajach znajduje się w x-wiecznym Rękopisie znalezionym w bibliotece greckiego klasztoru św. W tym rękopisie jest napisane, że po nabożeństwie w Wielkanoc opat rozdawał braciom konsekrowane malowane jajka ze słowami: "Chrystus zmartwychwstał!». Istnieje kilka wersji powstania tradycji malowania jajek na Wielkanoc. Według legendy malowane jajko stało się symbolem Wielkanocy po cudu z Marią Magdaleną. Kościół prawosławny czci ją jako równouprawnioną świętą i nosicielkę pokoju, która głosiła o zmartwychwstałym Chrystusie w Rzymie przed przybyciem tam Apostoła Pawła i jeszcze dwa lata po jego odejściu z Rzymu, po pierwszym procesie nad nim. Istnieją również spekulacje, że zwyczaj farbowania jajek na Wielkanoc jest związany z pogańskimi świętami wiosny. W końcu jajko wielu narodów było uosobieniem życiodajnej siły. W wierzeniach i zwyczajach Greków, Rzymian, Egipcjan, Persów i innych narodów jajko było symbolem narodzin i odrodzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy