świąteczna gęś w piekarniku z miodem i owocami

pyszne i niezwykle satysfakcjonujące !Najlepszy przepis na Boże Narodzenie ! Jeśli szukałeś przepisu na Boże Narodzenie i nie wiedziałeś, co ugotować-zwróć uwagę na tę gęś-jest bardzo smaczna! Tak, tak-ta gęś w piekarniku może stworzyć cudowną atmosferę i ozdobić świąteczny stół.
Stary SamAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 24 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 12 % 5 g
228 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Zacznijmy od przygotowania gęsi. Odcinamy mu skrzydła i pozbywamy się nadmiaru tłuszczu w okolicy guzki. Bardzo ważne jest również usunięcie gruczołów piżmowych gęsi, aby zapach nie był zbyt ostry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Następnie przygotuj marynatę. Zmiel Czarne i różowe ziarna pieprzu. Dodaj 3 szczypty soli i do wiązania przypraw oliwę z oliwek. Tę mieszaninę pokrywamy Gęś (również od wewnątrz).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Zacznijmy przygotowywać mieszankę do nadziewania gęsi. Pokrój połowę pigwy, całą pomarańczę w kostkę i zielone jabłko. Dodaj suszone morele i suszone śliwki do kostek. Posolić nasz słodki kęs i dodać 1 szczyptę przypraw do kaczki. Napełnij naszą mieszanką gęsi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Teraz musimy uszyć naszą Gęś. Aby to zrobić, potrzebujemy drewnianych szaszłyków i nici. Przebijamy poziomo szaszłykami gęsi i owijamy nitką. Guzka można schować do środka . Aby kończyny i szyja gęsi nie zostały spalone, musisz owinąć je folią. Wkładamy Gęś do rękawa i pozostawiamy do marynowania na 2-3 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Ile ugotować naszej gęsi ? Zasada jest bardzo prosta: ile kg waży Gęś, tyle będziemy ją gotować. (4 godziny gotowania w rękawie, 1 godzina-smażyć–.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Po 4 godzinach wyjmujemy Gęś, wyjmujemy ją z rękawa i odsączamy tłuszcz. Część tłuszczu używamy na złotą skórkę. Rozłóż gęś na blasze do pieczenia i posmaruj mieszanką tłuszczu z miodem. Wkładamy do piekarnika na 15 -20 min

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Gdy Gęś ostygnie, przygotujemy sos żurawinowy. Posiekaj żurawinę wraz z wodą w blenderze i zagotuj .Dodaj sól, miód i przyprawy do gęsi do wrzącej żurawiny . Nasz sos jest gotowy !

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Smacznego! Musisz tylko podzielić gęś na porcje i podawać z sosem. Wesołych Świąt! Zawsze Twój, Stary Sam. Źródło Stary Sam

nadszedł nowy rok i chociaż stół noworoczny już za nami, Święta się nie kończą i wkrótce czekają na nas Boże Narodzenie! Piękna uroczystość, na którą zasługuje własny świąteczny stół.

jedną z ważnych potraw jest Gęś Bożonarodzeniowa. Uczciwe będzie pytanie: "Cóż, jak ugotować Gęś?". Pytanie jest prawidłowe, ponieważ w tym przypadku waga tuszy wynosiła 5 kilogramów. A dzisiaj pokażę Ci mój przepis na gęś. Będzie to Gęś z jabłkami, pigwą, suszonymi owocami... Ogólnie rzecz biorąc, spójrz - sam wszystko zobaczysz!

Jeśli szukałeś przepisu na Boże Narodzenie i nie wiedziałeś, co ugotować-zwróć uwagę na tę gęś-jest bardzo smaczna! Tak, tak-ta gęś w piekarniku może stworzyć cudowną atmosferę i ozdobić świąteczny stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz różowy mielony - 21   kcal/100g

Podobne przepisy