skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Zacznijmy od przygotowania gęsi. Odcinamy mu skrzydła i pozbywamy się nadmiaru tłuszczu w okolicy guzki. Bardzo ważne jest również usunięcie gruczołów piżmowych gęsi, aby zapach nie był zbyt ostry.
Krok 2:
2. Następnie przygotuj marynatę. Zmiel Czarne i różowe ziarna pieprzu. Dodaj 3 szczypty soli i do wiązania przypraw oliwę z oliwek. Tę mieszaninę pokrywamy Gęś (również od wewnątrz).
Krok 3:
3. Zacznijmy przygotowywać mieszankę do nadziewania gęsi. Pokrój połowę pigwy, całą pomarańczę w kostkę i zielone jabłko. Dodaj suszone morele i suszone śliwki do kostek. Posolić nasz słodki kęs i dodać 1 szczyptę przypraw do kaczki. Napełnij naszą mieszanką gęsi.
Krok 4:
4. Teraz musimy uszyć naszą Gęś. Aby to zrobić, potrzebujemy drewnianych szaszłyków i nici. Przebijamy poziomo szaszłykami gęsi i owijamy nitką. Guzka można schować do środka . Aby kończyny i szyja gęsi nie zostały spalone, musisz owinąć je folią. Wkładamy Gęś do rękawa i pozostawiamy do marynowania na 2-3 godziny.
Krok 5:
5. Ile ugotować naszej gęsi ? Zasada jest bardzo prosta: ile kg waży Gęś, tyle będziemy ją gotować. (4 godziny gotowania w rękawie, 1 godzina-smażyć–.
Krok 6:
6. Po 4 godzinach wyjmujemy Gęś, wyjmujemy ją z rękawa i odsączamy tłuszcz. Część tłuszczu używamy na złotą skórkę. Rozłóż gęś na blasze do pieczenia i posmaruj mieszanką tłuszczu z miodem. Wkładamy do piekarnika na 15 -20 min
Krok 7:
7. Gdy Gęś ostygnie, przygotujemy sos żurawinowy. Posiekaj żurawinę wraz z wodą w blenderze i zagotuj .Dodaj sól, miód i przyprawy do gęsi do wrzącej żurawiny . Nasz sos jest gotowy !
Krok 8:
8. Smacznego! Musisz tylko podzielić gęś na porcje i podawać z sosem. Wesołych Świąt! Zawsze Twój, Stary Sam. Źródło Stary Sam
nadszedł nowy rok i chociaż stół noworoczny już za nami, Święta się nie kończą i wkrótce czekają na nas Boże Narodzenie! Piękna uroczystość, na którą zasługuje własny świąteczny stół.
jedną z ważnych potraw jest Gęś Bożonarodzeniowa. Uczciwe będzie pytanie: "Cóż, jak ugotować Gęś?". Pytanie jest prawidłowe, ponieważ w tym przypadku waga tuszy wynosiła 5 kilogramów. A dzisiaj pokażę Ci mój przepis na gęś. Będzie to Gęś z jabłkami, pigwą, suszonymi owocami... Ogólnie rzecz biorąc, spójrz - sam wszystko zobaczysz!
Jeśli szukałeś przepisu na Boże Narodzenie i nie wiedziałeś, co ugotować-zwróć uwagę na tę gęś-jest bardzo smaczna! Tak, tak-ta gęś w piekarniku może stworzyć cudowną atmosferę i ozdobić świąteczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz różowy mielony - 21 kcal/100g