świąteczne ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem w foremkach orzechy

dla zapalonych łakomczuchów! Uważaj, coś może się skleić).
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 57 % 42 g
408 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz przygotować nadzienie do ciastek. Aby to zrobić, weź żelazną puszkę skondensowanego mleka, usuń z niej Etykietę. Następnie należy umyć słoik w ciepłej wodzie, usuwając resztki kleju z etykiety za pomocą twardej gąbki. Umyj słoik w rondlu o dużej objętości i zalej go zimną wodą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż patelnię do ognia, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i zamknij patelnię pokrywką. Uwaga! Aby puszka nie wybuchła, konieczne jest monitorowanie, aby cały czas była pokryta wodą. Gotuj mleko skondensowane przez 3,5 godziny. Następnie ostudź go w temperaturze pokojowej. Najlepiej gotować mleko skondensowane dzień wcześniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musisz wziąć głęboki pojemnik, wlać do niego granulowany cukier i wbić jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj składniki za pomocą nasadki "trzepaczki" maszyny kuchennej lub miksera z dużą prędkością przez kilka minut, doprowadzając składniki do mocnej piany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż kawałek masła do chochli. Umieść kadzi z masłem na średnim ogniu i rozpuść ją bez doprowadzania do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie natychmiast wlej stopione masło do mieszanki jajeczno-cukrowej, dodaj śmietanę (najlepiej weź grubszą śmietanę) i dodaj proszek do pieczenia. Jeszcze raz ubij wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie musisz zagnieść grube ciasto. Aby to zrobić, zmień trzepaczkę na przystawkę "hak do ciasta", używaną do wyrabiania ciasta, takiego jak na przykład chleb lub Pizza. Do pojemnika do pozostałych składników należy stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sito i zagniatać ciasto za pomocą"haka".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto będzie gotowe, musisz włączyć leszczynę lub multipekar ze specjalnymi panelami do przygotowania tego ciasteczka. Gdy panele się rozgrzeją, musisz" oderwać " mały kawałek ciasta i zwinąć go w kulkę. Umieść tę piłkę w komórce panelu. Pozostałe komórki są również wypełnione małymi kulkami ciasta. Następnie zamknij pokrywkę multipekara i piecz ciasto przez kilka minut (około 3-4).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotowe orzechy na pergaminie i pozwól im ostygnąć. Następnie upieczone połówki napełnij domowym gotowanym skondensowanym mlekiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz pozostaje tylko "przynieść" piękno i dodać "zwrot". Aby to zrobić, na przemian rozpuść białą i mleczną czekoladę w łaźni parowej. Następnie wlej rozpuszczoną czekoladę do torebki cukierniczej i użyj jej do napełnienia ciasteczek. I ostatni szlif. W każdym ciastku musisz zainstalować orzech: migdał lub orzech.

dzisiaj przedstawię wam klasyczną wersję ciasteczek "orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem". Ale ... będzie miał klasyczne ciasto i formę, w której są pieczone, a także domowe gotowane mleko skondensowane. Następnie pozostaje tylko "przynieść" trochę piękna i dodać "skórki" do ciasteczek. W rezultacie otrzymujemy świąteczne ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem i orzechami, gotowane w foremkach "orzechy". I jeszcze jedno... w żadnym wypadku nie kupuj gotowego skondensowanego mleka, to wcale nie będzie to!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy