skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Woda jest zwykła, dobrze jest wziąć przefiltrowaną lub stopioną. Nie trzeba gotować.
Krok 2:
Wlej cukier do szerokiego pojemnika, zalej podgrzaną wodą, wymieszaj i pozwól cukrowi całkowicie się rozpuścić.
Krok 3:
Cytryny i pomarańcze dobrze umyć gorącą wodą, osuszyć. Usuń skórkę z cytrusów bez dotykania białej warstwy i wyciśnij sok.
Krok 4:
Dodaj skórkę z dwóch cytryn i pomarańczy do wody z cukrem, a także cały powstały sok. Nie jest straszne, jeśli dostanie się miąższ lub nasiona. Wszystko dobrze wymieszaj, pozwól wodzie ostygnąć.
Krok 5:
Wlej przyszłą lemoniadę do dzbanka o odpowiedniej wielkości, zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki, aby nalegać na noc lub minimum aby płyn dobrze ostygł, to co najmniej dwie godziny.
Krok 6:
Przed podaniem przefiltruj lemoniadę przez drobne sito lub gazę. Napój dobrze jest podawać w wysokich szklankach ze słomką, aby kwas nie zniszczył szkliwa zębów, w razie potrzeby można dodać lód. Lemoniada jest cudownie orzeźwiająca, szczególnie w upale !
jednym z najbardziej lubianych owoców jest pomarańcza. Jasne i soczyste owoce cytrusowe wielu kojarzy się ze słońcem i energią. Cytryna, w której wszystkie części są przydatne, jest nam również dobrze znana. To cytrusy pomagają, gdy jesteśmy przeziębieni lub musimy podnieść odporność.
napój nie jest poddawany obróbce cieplnej, co oznacza, że zachowuje wszystkie witaminy i inne przydatne substancje cytrusowe w jak największym stopniu :
jasny cytrusowy zapach skutecznie radzi sobie ze zmęczeniem i apatią, działa tonizująco, poprawia nastrój.
kiedy jest, możesz dodać zmiażdżone liście świeżej mięty lub melisy.
ilość cukru zależy od kwasu cytrynowego, można go dodać do smaku i preferencji. Cukier równoważy smak, więc nie należy go całkowicie usuwać, ale można go zastąpić miodem lub substytutem.
ten napój jest często podawany w kawiarniach i restauracjach. Jest szczególnie lubiany przez rosyjskich turystów w Turcji.
napój jest pyszny,łatwy do przygotowania i zawsze dostępne składniki, ale proporcje produktów są nieznane wielu. Teraz je znasz i gotuj dla zdrowia !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g