twaróg wielkanocny z kandyzowanymi truskawkami

Ta Wielkanoc zaskoczy gości i ozdobi świąteczny stół! Pachnąca świąteczna Wielkanoc, która jest przygotowywana bardzo prosto i okazuje się niezwykle elegancka i bardzo smaczna!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 35 % 12 g
207 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij dwa jaja kurze na patelnię, dodaj sto gramów cukru i wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 200 gr. 20% śmietany, jedna łyżeczka wanilii, dobrze wymieszaj i umieść na rozgrzanym piecu. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz stopień kuchenki i przygotuj kremowy sos około trzech minut mieszając, a następnie ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużej misce przetrzyj twaróg o zawartości tłuszczu od 9% przez sito, aby był bardziej delikatny, przewiewny i dobrze zachował swój kształt podczas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj kandyzowane owoce na mniejsze kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój świeże truskawki w drobną kostkę, pozostawiając kilka jagód do dekoracji wielkanocnych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 100 gr. masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekane kandyzowane owoce i pokrojone w kostkę truskawki do miski z twarogiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wszystkie składniki do miski schłodzonym sosem śmietanowym i dokładnie wymieszaj szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj naczynie do pieczenia podwójną wilgotną gazą, równomiernie rozprowadź w nim masę twarogową i zagęść. Formę z Wielkanocą umieszczamy w wygodnym pojemniku, zamykamy gazą i dociskamy do góry prasą, aby płyn spływał, wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu, gdy twaróg Wielkanocny stwardnieje, a nadmiar płynu wypłynie przez dolną krawędź, usuń formę i ostrożnie usuń gazę. Udekoruj Wielkanoc pokrojonymi w plasterki truskawkami i polej rozpuszczoną czekoladą na wierzchu.

przygotowujemy specjalne danie-pachnącą i niezwykle elegancką Wielkanoc twarogową, która ozdobi stół na "święta Święta I Uroczystości z uroczystości"!
tradycyjnie w każdym domu przed pieczeniem Wielkanocy gospodyni wybielała i sprzątała dom, ubierała się i zakładała białą koszulę. Pieczenie dobrej Wielkanocy było uważane za najważniejsze wydarzenie na Wielkanoc, ponieważ od tego, co będzie, oceniano los całej rodziny. Każdy element świątecznego stołu jest symbolem, a trzy składniki-malowane jajka, ciasta wielkanocne i twarożek stały się tradycyjne w krajach prawosławnych. To prawosławie we współczesnym chrześcijaństwie jest strażnikiem tradycji święta wielkanocnego, zarówno w sensie duchowym, jak i kulinarnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy