skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij dwa jaja kurze na patelnię, dodaj sto gramów cukru i wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj 200 gr. 20% śmietany, jedna łyżeczka wanilii, dobrze wymieszaj i umieść na rozgrzanym piecu. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz stopień kuchenki i przygotuj kremowy sos około trzech minut mieszając, a następnie ostudź.
Krok 3:
W dużej misce przetrzyj twaróg o zawartości tłuszczu od 9% przez sito, aby był bardziej delikatny, przewiewny i dobrze zachował swój kształt podczas gotowania.
Krok 4:
Posiekaj kandyzowane owoce na mniejsze kostki.
Krok 5:
Pokrój świeże truskawki w drobną kostkę, pozostawiając kilka jagód do dekoracji wielkanocnych.
Krok 6:
Dodaj 100 gr. masła.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
Krok 8:
Dodaj posiekane kandyzowane owoce i pokrojone w kostkę truskawki do miski z twarogiem.
Krok 9:
Wlej wszystkie składniki do miski schłodzonym sosem śmietanowym i dokładnie wymieszaj szpatułką.
Krok 10:
Przykryj naczynie do pieczenia podwójną wilgotną gazą, równomiernie rozprowadź w nim masę twarogową i zagęść. Formę z Wielkanocą umieszczamy w wygodnym pojemniku, zamykamy gazą i dociskamy do góry prasą, aby płyn spływał, wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.
Krok 11:
Po upływie czasu, gdy twaróg Wielkanocny stwardnieje, a nadmiar płynu wypłynie przez dolną krawędź, usuń formę i ostrożnie usuń gazę. Udekoruj Wielkanoc pokrojonymi w plasterki truskawkami i polej rozpuszczoną czekoladą na wierzchu.
przygotowujemy specjalne danie-pachnącą i niezwykle elegancką Wielkanoc twarogową, która ozdobi stół na "święta Święta I Uroczystości z uroczystości"!
tradycyjnie w każdym domu przed pieczeniem Wielkanocy gospodyni wybielała i sprzątała dom, ubierała się i zakładała białą koszulę. Pieczenie dobrej Wielkanocy było uważane za najważniejsze wydarzenie na Wielkanoc, ponieważ od tego, co będzie, oceniano los całej rodziny. Każdy element świątecznego stołu jest symbolem, a trzy składniki-malowane jajka, ciasta wielkanocne i twarożek stały się tradycyjne w krajach prawosławnych. To prawosławie we współczesnym chrześcijaństwie jest strażnikiem tradycji święta wielkanocnego, zarówno w sensie duchowym, jak i kulinarnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g