truskawki w belgijskiej czekoladzie

piękne, smaczne i romantyczne! Oryginalny deser dla ciebie! Truskawki w belgijskiej czekoladzie to zarówno pyszny deser, jak i piękny wygląd. Taki przysmak jest idealny na świąteczny stół, zwłaszcza jeśli jest to święto dla dwojga lub romantyczna kolacja. Możesz gotować smakołyk przez cały rok, ale w sezonie truskawkowym będzie szczególnie smaczny, gdy jagody są słodkie i soczyste, nasycone słońcem.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 63 % 26 g
221 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

truskawki należy wybierać duże i dojrzałe, zawsze bez brązowienia i zepsutych miejsc. Ogólnie rzecz biorąc, powinny to być piękne idealne jagody. Tylko w tym przypadku gotowy przysmak okaże się atrakcyjny.

moje jagody pod bieżącą wodą. Nie usuwamy ogonów. Rozłóż umyte truskawki na papierowych lub bawełnianych ręcznikach, aby wyschły. Możesz osuszyć wilgoć ręcznikiem, aby jagody szybciej wyschły.

przykryj dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

teraz topimy czekoladę. Przygotuj patelnię i trzy miski żaroodporne. Musisz je wybrać tak, aby miski można było zainstalować na patelni na górze. Pojemniki powinny być szklane lub ceramiczne. Możesz także użyć pojemników ze stali nierdzewnej.

wszystkie trzy rodzaje czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do osobnych misek.

wlej wodę do rondla i umieść ją na dużym ogniu, zagotuj płyn. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, pozostaw patelnię na wodzie. Na wierzchu ustawiamy miskę z białą czekoladą. Należy upewnić się, że miska czekolady nie ma kontaktu z wodą.

wymieszaj stopioną czekoladę łyżką, aż będzie gładka. Kiedy się rozpuści, możesz przejść do najciekawszych rzeczy! Bierzemy truskawki za ogon, zanurzamy w płynnej białej czekoladzie. Następnie rozłóż jagody w czekoladzie na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Robimy to z trzecią truskawką.

powtarzamy to samo z ciemną i mleczną czekoladą oraz pozostałymi jagodami.

pozwól czekoladzie ostygnąć, a następnie włóż do lodówki na pół godziny lub godzinę. Następnie truskawki w czekoladzie można podawać do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Belgijska czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy