Niemiecki słony kredel-Kringel

słony precel jest idealny do herbaty i dżemu-gwarantuję!
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 63 % 34 g
278 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

proces gotowania Kringele:
przesiej mąkę i dodaj do niej wszystkie suche składniki-sól i drożdże. Wymieszać. Na środku wzgórza z mąki zrób wgłębienie i dodaj masło o temperaturze pokojowej. I powoli ugniatając dodaj ciepłe mleko. Ciasto okaże się bardzo miękkie. Ciasto powinno wystarczyć 2 razy. Następnie możesz upiec Kringele.
do pieczenia Kringeli – precelów) - ciasto podzielić na około 30 równych części. Pozostaw ciasto na kolejne 10 minut. Rozwałkuj ciasto na kiełbaski o długości 30 cm, zwiń w pierścienie, posmaruj ubitym jajkiem i upiecz w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy