Niemiecki słony kredel-Kringel
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
proces gotowania Kringele:
przesiej mąkę i dodaj do niej wszystkie suche składniki-sól i drożdże. Wymieszać. Na środku wzgórza z mąki zrób wgłębienie i dodaj masło o temperaturze pokojowej. I powoli ugniatając dodaj ciepłe mleko. Ciasto okaże się bardzo miękkie. Ciasto powinno wystarczyć 2 razy. Następnie możesz upiec Kringele.
do pieczenia Kringeli – precelów) - ciasto podzielić na około 30 równych części. Pozostaw ciasto na kolejne 10 minut. Rozwałkuj ciasto na kiełbaski o długości 30 cm, zwiń w pierścienie, posmaruj ubitym jajkiem i upiecz w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g