skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej cukier do stopionego masła.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek i dodaj do miski.
Krok 3:
Dodaj śmietanę.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj blenderem.
Krok 5:
Włóż wanilinę.
Krok 6:
Dodaj twarożek do tej masy(najlepiej domowej roboty).I ubij całą masę blenderem, aż będzie gładka. Jeśli nie masz blendera, twaróg należy najpierw przetrzeć przez sito, aby Wielkanoc była delikatna i jednorodna.
Krok 7:
Okazuje się, że jest to taki jednorodny piękny i pachnący krem twarogowy.Podgrzewamy Wielkanoc w łaźni wodnej, aż zacznie "dmuchać", tj. prawie do wrzenia.Przez cały ten czas musisz go mieszać, w przeciwnym razie twaróg przyklei się do ścian naczyń.Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 8:
Podziel gorzką czekoladę na kliny i rozpuść. Możesz użyć mlecznej czekolady.
Krok 9:
Rozłóż masę twarogową w 2 miseczkach. W jednym dodaj rozpuszczoną czekoladę. I dobrze wymieszaj, aż będzie jednolity kolor.
Krok 10:
Otrzymujemy 2 piękne masy twarogowe białe-waniliowe i czekoladowe.
Krok 11:
Zbierz formę, umieść na talerzu, na którym spłynie serwatka, i wyłóż formę gazą. Wystarczy jedna warstwa.
Krok 12:
Rozłóż pierwszą warstwę białego twarogu waniliowego.
Krok 13:
Następnie warstwa czekolady.
Krok 14:
Ponownie waniliowa Biel i zakończ masą czekoladową.Przykryj gazą i umieść mały ładunek - wystarczy 0,2 litra puszki z wodą.
Krok 15:
Pierwsze serum zaczyna się wyróżniać już i bez obciążenia.Wysyłamy w zimne miejsce do rana.Rano odsącz serwatkę, rozłóż górną warstwę gazy, połóż talerz na formie i odwróć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g