Vanilla Chocolate Striped Custard Wielkanoc

przepis na czekoladową Wielkanoc, którą pokochają absolutnie wszyscy-zarówno dorośli, jak i dzieci! Delikatna i pachnąca, magicznie pyszna Wielkanocna twarożek na święta jasnej Wielkanocy.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 39 % 18 g
287 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej cukier do stopionego masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek i dodaj do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż wanilinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj twarożek do tej masy(najlepiej domowej roboty).I ubij całą masę blenderem, aż będzie gładka. Jeśli nie masz blendera, twaróg należy najpierw przetrzeć przez sito, aby Wielkanoc była delikatna i jednorodna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazuje się, że jest to taki jednorodny piękny i pachnący krem twarogowy.Podgrzewamy Wielkanoc w łaźni wodnej, aż zacznie "dmuchać", tj. prawie do wrzenia.Przez cały ten czas musisz go mieszać, w przeciwnym razie twaróg przyklei się do ścian naczyń.Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel gorzką czekoladę na kliny i rozpuść. Możesz użyć mlecznej czekolady.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż masę twarogową w 2 miseczkach. W jednym dodaj rozpuszczoną czekoladę. I dobrze wymieszaj, aż będzie jednolity kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Otrzymujemy 2 piękne masy twarogowe białe-waniliowe i czekoladowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbierz formę, umieść na talerzu, na którym spłynie serwatka, i wyłóż formę gazą. Wystarczy jedna warstwa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż pierwszą warstwę białego twarogu waniliowego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie warstwa czekolady.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponownie waniliowa Biel i zakończ masą czekoladową.Przykryj gazą i umieść mały ładunek - wystarczy 0,2 litra puszki z wodą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pierwsze serum zaczyna się wyróżniać już i bez obciążenia.Wysyłamy w zimne miejsce do rana.Rano odsącz serwatkę, rozłóż górną warstwę gazy, połóż talerz na formie i odwróć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy