ciasto wielkanocne na suchych drożdżach w piekarniku

ciasto okazuje się soczyste, bogate, smaczne. Ciasto to symbol życia wiecznego, ten sam chleb powszedni, o którym mówił Jezus.Ciasto wielkanocne jest integralną częścią świątecznego stołu podczas jasnego chrześcijańskiego święta. Oczywiście możesz kupić gotowe ciasto. Ale ciasto wielkanocne, pieczone z miłością dla swoich bliskich, okazuje się znacznie smaczniejsze.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 44 g
279 kcal
IG: 2 / 9 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj ciasto na ciasto. Aby to zrobić, lekko podgrzej mleko i rozpuść w nim wszystkie drożdże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj połowę mąki (500 g) i dobrze wymieszaj, aby nie tworzyć grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Możesz wlać ciepłą wodę do miski i umieścić tam miskę ciasta.Ciasto powinno wzrosnąć dwukrotnie. Zajmie to około 30 minut +-.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel białka od żółtek. Białka na razie wkładamy do lodówki.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy ciasto rośnie, roztop masło, po prostu nie doprowadzaj do wrzenia, odstaw i schłodź do temperatury ciała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żółtka z cukrem do ciasta, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj stopione masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy w gęstą pianę ze szczyptą soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj białka do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pozostałą mąkę i dobrze zagniataj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz wziąć mikser z dyszami ŚRUBOWYMI jako asystentów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto nie powinno być bardzo grube, jednocześnie powinno swobodnie pozostawać w tyle za ścianami naczyń. Ciasto ugniata się dość długo. Powinien okazać się cieńszy niż w przypadku ciast, ale grubszy niż w przypadku naleśników.Ciasto wysyłamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinien dobrze rosnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do ciasta dodajemy umyte i wysuszone rodzynki i mieszamy. Możesz dodać kandyzowane owoce.I ponownie wysyłamy ciasto w ciepłe miejsce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dopasowanym ciastem wypełniamy formularze do połowy wysokości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwól mu wznieść się już w formie do 3/4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, pieczemy przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180-200 stopni i piecz do miękkości przez około 20-30 minut, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość ciasta za pomocą wykałaczki lub zapałki, zapałka powinna pozostać sucha.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotowanie glazury. Ubij białka szczyptą soli, dodaj cukier i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ubijaj do dobrej gęstości. Jeszcze gorące gotowe ciasta (ważne !) smarujemy glazurą. Możesz posypać proszkiem do ciasta. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy