skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj ciasto na ciasto. Aby to zrobić, lekko podgrzej mleko i rozpuść w nim wszystkie drożdże.
Krok 2:
Dodaj połowę mąki (500 g) i dobrze wymieszaj, aby nie tworzyć grudek.
Krok 3:
Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Możesz wlać ciepłą wodę do miski i umieścić tam miskę ciasta.Ciasto powinno wzrosnąć dwukrotnie. Zajmie to około 30 minut +-.
Krok 4:
Oddziel białka od żółtek. Białka na razie wkładamy do lodówki.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Krok 5:
Podczas gdy ciasto rośnie, roztop masło, po prostu nie doprowadzaj do wrzenia, odstaw i schłodź do temperatury ciała.
Krok 6:
Dodaj żółtka z cukrem do ciasta, wymieszaj.
Krok 7:
Następnie dodaj stopione masło.
Krok 8:
Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy w gęstą pianę ze szczyptą soli.
Krok 9:
Dodaj białka do ciasta.
Krok 10:
Dodaj pozostałą mąkę i dobrze zagniataj ciasto.
Krok 11:
Możesz wziąć mikser z dyszami ŚRUBOWYMI jako asystentów.
Krok 12:
Ciasto nie powinno być bardzo grube, jednocześnie powinno swobodnie pozostawać w tyle za ścianami naczyń. Ciasto ugniata się dość długo. Powinien okazać się cieńszy niż w przypadku ciast, ale grubszy niż w przypadku naleśników.Ciasto wysyłamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinien dobrze rosnąć.
Krok 13:
Do ciasta dodajemy umyte i wysuszone rodzynki i mieszamy. Możesz dodać kandyzowane owoce.I ponownie wysyłamy ciasto w ciepłe miejsce.
Krok 14:
Dopasowanym ciastem wypełniamy formularze do połowy wysokości.
Krok 15:
Pozwól mu wznieść się już w formie do 3/4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, pieczemy przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180-200 stopni i piecz do miękkości przez około 20-30 minut, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość ciasta za pomocą wykałaczki lub zapałki, zapałka powinna pozostać sucha.
Krok 16:
Przygotowanie glazury. Ubij białka szczyptą soli, dodaj cukier i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ubijaj do dobrej gęstości. Jeszcze gorące gotowe ciasta (ważne !) smarujemy glazurą. Możesz posypać proszkiem do ciasta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g