ciasto mięsne z kremem serowym

obfite, soczyste ciasto z prostym, ale bardzo smacznym kremem. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Dobrze sprawdza się zarówno jako przekąska do wódki, jak i ciasto do herbaty.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 46 % 17 g
węglowodany 30 % 11 g
204 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w średnią kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć na lekko złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mięso mielone i smaż do miękkości, ostrożnie rozbijając grudki. Jeśli podczas pieczenia uwolni się woda, poczekaj, aż całkowicie odparuje. W tym procesie dodaj sól, pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij trzy jajka do miski, dodaj cukier, śmietanę, ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z sodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko połącz z mieszanką jajeczną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mięso mielone i cebulę do ciasta, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do formy. Silikon można tylko nasmarować olejem, zaleca się również posypanie metalu mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku śmietany zetrzyj sery na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagotuj mleko, dodaj sery.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na małym ogniu podgrzej, mieszając, aż sery się rozpuszczą. Dodaj zioła prowansalskie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj gotowy krem ten kontakt folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przeciąć schłodzone ciasto na pół.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj ciasta i wierzch ciasta schłodzoną śmietaną. Drobno posiekaj koperek i posyp wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

oprócz soli i pieprzu do mięsa mielonego można dodać dowolne inne przyprawy do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy