skład / składniki
metoda gotowania
chrzan-domowa nalewka alkoholowa. Wykonany jest na bazie wódki lub domowego bimbru z dodatkiem chrzanu i miodu. Stosowany jako środek zapobiegający przeziębieniom lub po prostu jako napój alkoholowy o łagodnym smaku i właściwościach leczniczych.
dodanie imbiru do nalewki czyni ją jeszcze zdrowszą. Ponieważ imbir ma wiele przydatnych właściwości-służy jako główny środek na przeziębienia i wirusy, normalizuje metabolizm, poprawia trawienie.
przygotowanie chrzanu z imbirem jest bardzo proste. Będziesz potrzebował szklanego pojemnika o pojemności 2,5-3 litrów. Do tych celów możesz wziąć zwykły 3-litrowy słoik. Wlej tam 1,5 litra wódki. Resztę wódki wlać do osobnego naczynia i wymieszać z miodem. Miód nie rozpuszcza się bardzo dobrze w wódce, więc będziesz musiał podjąć pewne wysiłki, aby uzyskać jednorodną masę. Wlej powstały płyn z rozpuszczonym miodem do przygotowanego pojemnika na chrzan, czyli dodaj go do wódki.
weź korzeń chrzanu, umyj go, obierz i pokrój w drobną kostkę 3 cm. Z tego samego powodu drobno posiekaj świeży imbir (nie pocieraj!). Wlej chrzan i imbir do pojemnika z wódką.
wlej tam sok z cytryny i dodaj liście czarnej porzeczki. Dzięki temu chrzan będzie bardziej miękki w smaku i pachnący. Jeśli chrzan jest wykonany na bazie bimbru, możesz dodać trochę więcej liści porzeczki, aby zabić niezbyt przyjemny zapach drożdży. Zamknij słoik szczelnie pokrywką i dokładnie wymieszaj, potrząsając pojemnikiem.
umieść napój do zaparzenia w ciemnym, chłodnym miejscu przez 5 dni. W takim przypadku konieczne jest okresowe wstrząsanie zawartością dla lepszego smaku i aromatu.
po zaparzeniu chrzanu należy go przecedzić przez kilka warstw gazy. Miód Zwykle osiada w płatkach, chrzan może również powodować zmętnienie. Aby lepiej przefiltrować gotowy napój, możesz użyć czystego ręcznika papierowego. Tak więc gotowy napój będzie jeszcze czystszy i bardziej przejrzysty. Najlepiej przechowywać chrzan z imbirem w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g