chrzan z imbirem

napój leczniczy o łagodnym smaku imbirowo-miodowym. Chrzan z imbirem jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, ponieważ imbir jest cennym pokarmem zapobiegającym przeziębieniom. I przygotowuje się bardzo łatwo!
ReginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
225 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 5 d

chrzan-domowa nalewka alkoholowa. Wykonany jest na bazie wódki lub domowego bimbru z dodatkiem chrzanu i miodu. Stosowany jako środek zapobiegający przeziębieniom lub po prostu jako napój alkoholowy o łagodnym smaku i właściwościach leczniczych.

dodanie imbiru do nalewki czyni ją jeszcze zdrowszą. Ponieważ imbir ma wiele przydatnych właściwości-służy jako główny środek na przeziębienia i wirusy, normalizuje metabolizm, poprawia trawienie.

przygotowanie chrzanu z imbirem jest bardzo proste. Będziesz potrzebował szklanego pojemnika o pojemności 2,5-3 litrów. Do tych celów możesz wziąć zwykły 3-litrowy słoik. Wlej tam 1,5 litra wódki. Resztę wódki wlać do osobnego naczynia i wymieszać z miodem. Miód nie rozpuszcza się bardzo dobrze w wódce, więc będziesz musiał podjąć pewne wysiłki, aby uzyskać jednorodną masę. Wlej powstały płyn z rozpuszczonym miodem do przygotowanego pojemnika na chrzan, czyli dodaj go do wódki.

weź korzeń chrzanu, umyj go, obierz i pokrój w drobną kostkę 3 cm. Z tego samego powodu drobno posiekaj świeży imbir (nie pocieraj!). Wlej chrzan i imbir do pojemnika z wódką.

wlej tam sok z cytryny i dodaj liście czarnej porzeczki. Dzięki temu chrzan będzie bardziej miękki w smaku i pachnący. Jeśli chrzan jest wykonany na bazie bimbru, możesz dodać trochę więcej liści porzeczki, aby zabić niezbyt przyjemny zapach drożdży. Zamknij słoik szczelnie pokrywką i dokładnie wymieszaj, potrząsając pojemnikiem.

umieść napój do zaparzenia w ciemnym, chłodnym miejscu przez 5 dni. W takim przypadku konieczne jest okresowe wstrząsanie zawartością dla lepszego smaku i aromatu.

po zaparzeniu chrzanu należy go przecedzić przez kilka warstw gazy. Miód Zwykle osiada w płatkach, chrzan może również powodować zmętnienie. Aby lepiej przefiltrować gotowy napój, możesz użyć czystego ręcznika papierowego. Tak więc gotowy napój będzie jeszcze czystszy i bardziej przejrzysty. Najlepiej przechowywać chrzan z imbirem w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy