skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty i przyprawy niezbędne do przygotowania ciasteczek.
Krok 2:
Rozłóż 100 gr. zmiękczone masło w dużej misce i dodaj do niego 70 gr. cukru pudru.
Krok 3:
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki mikserem.
Krok 4:
Do przygotowanej bazy olejowej dodaj szczyptę kardamonu, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru i 0,3 łyżeczki cynamonu.
Krok 5:
Dodaj jedną łyżkę kakao przesianego przez sitko.
Krok 6:
Rozbij jedno jajko kurze do miski i wymieszaj mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Przesiać do miski częściami 250 gr. mąki, dodać szczyptę soli, jedną łyżeczkę sody i delikatnie wymieszać.
Krok 8:
Zbieramy ciasto rękami w kulkę, którą wkładamy do lodówki na 50 minut, po włożeniu do torby.
Krok 9:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie części, aby ułatwić rozwałkowanie.
Krok 10:
Posyp stół mąką i równomiernie rozwałkuj na gładkie tortille o grubości 0,5-0,6 centymetra.
Krok 11:
Wycinamy i wyciskamy półfabrykaty naszych Ciasteczek z ciasta za pomocą foremek i wygładzamy krawędzie każdego z nich.
Krok 12:
Ostrożnie rozłóż nasze wycięte półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180 gr. i wkładamy do niego blachę do pieczenia na 15 minut.
Krok 13:
Przygotuj lukier białkowy i włóż białko z 1 jajka do suchej i czystej miski, a następnie 200 gr. przesianej przez sitko cukru pudru.
Krok 14:
Dodaj 0,5 łyżeczki soku z cytryny, 0,5 łyżeczki skrobi i ubij na piękną błyszczącą białą masę.
Krok 15:
Przygotowaną glazurę układamy partiami w kilku filiżankach, dodajemy do każdej kroplę innego barwnika i dobrze mieszamy.
Krok 16:
Po rozłożeniu lukru w workach wycinamy małe otwory w rogu każdego z nich i wyciskamy kontury ciastek.
Krok 17:
Pokoloruj ciasteczka w różnych kolorach według własnego gustu i pragnienia.
Krok 18:
Świąteczne ciasteczka z lukrem na wakacje są gotowe! Pyszne, proste, które zrobi każda, nawet początkująca gospodyni domowa!
ciasteczka imbirowe z lukrem są idealne na wielkanocny stół. Dzieci szaleją na punkcie tego ciasteczka i bardzo go lubią mężczyźni!
ciasteczka imbirowe z lukrem przyszły do nas z głębi wieków od nieznanego mnicha, który żył w XI wieku, ponieważ dzięki jego roztargnieniu pojawił się klasyczny przepis na ciasteczka imbirowe. Przygotowując się do świątecznego posiłku klasztornego, mnich pomylił zmielony imbir z mąką, ale wszyscy w klasztorze tak bardzo lubili wypieki, że przepis rozprzestrzenił się na inne klasztory.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g