skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cytrynę (najlepiej tylko skórkę (mniejszą niż biała miąższ), w przeciwnym razie napój będzie gorzki). Odłóż skórkę na bok (nie wyrzucaj: będzie potrzebna).
Krok 2:
Podpalamy garnek z wodą i cukrem.Doprowadzić do wrzenia.
Krok 3:
Podczas gdy woda się gotuje, bierzemy obraną cytrynę i wyciskamy sok (kroję cytrynę na pół, wkładam widelec do miąższu i wyciskam stopniowo obracając się wokół widelca).
Krok 4:
Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj skórkę (możesz również dodać miętę dla smaku). Gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.i zdjąć z ognia. Pozostaw do zaparzenia (zwykle robię to wieczorem i zostawiam na noc).
Krok 5:
Gdy ostygnie, odcedź, dodaj sok z cytryny i włóż do lodówki.
od wielu lat cieszę rodzinę i przyjaciół tym niesamowitym napojem. Skąd się wziął ten przepis już nie pamiętam ( pamiętam, że Internetu wtedy nie było
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g