sok cytrynowy

ma bogaty smak cytryny. Witaminy są zachowane. Umiarkowanie słodki, o jasnym cytrusowym aromacie i delikatnym kolorze, orzeźwiający, tonizujący napój spodoba się miłośnikom zdrowych i bogatych potraw. W letnie upalne dni taki napój pomoże się odświeżyć, a zimą-odżywić organizm przydatnymi witaminami i pierwiastkami. Napój owocowy uzupełnia zapas witamin w organizmie, łagodzi zmęczenie i poprawia nastrój. Cytrusy zawierają wiele witamin i składników odżywczych.
KopciuszekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
22 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cytrynę (najlepiej tylko skórkę (mniejszą niż biała miąższ), w przeciwnym razie napój będzie gorzki). Odłóż skórkę na bok (nie wyrzucaj: będzie potrzebna).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podpalamy garnek z wodą i cukrem.Doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy woda się gotuje, bierzemy obraną cytrynę i wyciskamy sok (kroję cytrynę na pół, wkładam widelec do miąższu i wyciskam stopniowo obracając się wokół widelca).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj skórkę (możesz również dodać miętę dla smaku). Gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.i zdjąć z ognia. Pozostaw do zaparzenia (zwykle robię to wieczorem i zostawiam na noc).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ostygnie, odcedź, dodaj sok z cytryny i włóż do lodówki.

od wielu lat cieszę rodzinę i przyjaciół tym niesamowitym napojem. Skąd się wziął ten przepis już nie pamiętam ( pamiętam, że Internetu wtedy nie było

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy