Ratatouille rybne z mintajem i warzywami pieczone w piekarniku

pyszne pachnące danie na świąteczny stół! Danie warzywne z papryki, bakłażana i cukinii, które z pewnością zachwyci swoim wyglądem i doskonałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 36 % 4 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie warzywne ratatouille z rybą, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany i cukinię kroimy w pierścienie, wkładamy do dużej miski i dobrze solimy, aby goryczka wyszła z wilgocią, a następnie mieszamy i odstawiamy na około dwadzieścia minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonujemy nacięcia na czterech pomidorach i zalewamy wrzącą wodą przez pięć minut, wkładając je do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obieramy i dowolnie kroimy w niezbyt małą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój trzy pomidory w pierścienie i rozłóż na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój niezbyt drobno główkę cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie zdejmij skórę z czterech pomidorów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój obrane pomidory na niezbyt duże kostki i włóż na talerz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ugotowany filet rybny na patelni rozgrzanej na kuchence z oliwą z oliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej patelnię na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym i usmaż cebulę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę do cebuli na patelnię i wymieszaj, aby dodać czarny pieprz i sól do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugotowaną rybę rozprowadzamy na talerzu i dobrze ugniatamy widelcem, dodając sól do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj pokrojone pomidory na patelnię z papryką i cebulą, jedną łyżeczkę mieszanki ziół prowansalskich i gotuj przez około dwadzieścia minut, dobrze mieszając i zamykając patelnię pokrywką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj rybę na patelnię z warzywami, wyciśnij czosnek przez prasę i dokładnie wymieszaj, zamknij pokrywkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyciśnij i spuść nadmiar soku z cukinii i bakłażana.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugotowany sos warzywny z rybą po trzech minutach rozprowadzamy z patelni do odpowiedniego naczynia i równomiernie w nim rozprowadzamy. Rozłóż cukinię, pomidor, bakłażan na przemian w naczyniu i przykryj sosem, Wyślij do piekarnika nagrzanego do stu sześćdziesięciu stopni na czterdzieści minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przygotowane danie podajemy na obiad lub świąteczny stół. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Ratatouille gotowane z rybą to takie pyszne, które gotuję co roku w kraju iw domu! Doskonale upieczona cukinia z bakłażanem delikatny smak ryby i dużo sosu, który dodaję do ziemniaków!
Ratatouille to tradycyjne francuskie danie warzywne z kuchni prowansalskiej (gorąca przekąska warzywna) z papryki, bakłażana i cukinii, podobnie jak Węgierskie lecho.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy