skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początku musisz przygotować bazę na kremowy deser. Aby to zrobić, musisz wziąć ciasteczka i rozbić je na małe kawałki. Następnie te kawałki należy przepuścić przez maszynę do mięsa, aby uzyskać kruche okruchy.
Krok 2:
Następnie włóż kawałek masła do małego rondla lub chochli i roztop masło bez gotowania.
Krok 3:
Roztopione masło należy wlać do kruchych okruchów i dokładnie zagnieść. Podziel gotową podstawę ciastek na 4 równe części i połóż na dnie każdej szklanki, lekko ją ubijając.
Krok 4:
Teraz musisz przygotować główny składnik deseru. Aby to zrobić, musisz wziąć głęboki pojemnik i włożyć do niego ser śmietankowy (lepiej wcześniej wyjąć go z lodówki, aby był bardziej miękki i łatwiej było wymieszać składniki). Następnie dodaj cukier puder do sera i dobrze wymieszaj składniki.
Krok 5:
Wyjmij jajka z lodówki i wbij jedno jajko do zawartości głębokiego pojemnika. Wszystko dobrze zagnieść. Następnie dodaj drugie jajko i ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Następnie wlej schłodzoną śmietanę i delikatnie wymieszaj masę serową.
Krok 7:
Posiekaj orzechy laskowe na miękisz, a następnie dodaj je do pojemnika do pozostałych składników i ponownie wymieszaj, aby orzechy były rozłożone na całej mieszance serka śmietankowego.
Krok 8:
Zetrzyj ciemną czekoladę na drobnej tarce. Umyj pomarańczę, a także zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Na tarce należy pocierać tylko górną warstwę pomarańczy, uważając, aby nie pocierać jej białej części. Obierz całkowicie pomarańczę i pokrój ją ostrym nożem w plasterki.
Krok 9:
Weź szklankę z piaskową podstawą i oprzyj okrąg pomarańczy na bocznej ścianie samej szklanki, dobrze ją dociskając, na przykład można ją przymocować szaszłykami. Odbywa się to tak, aby krem nie dostał się za pomarańczę i nie zepsuł wyglądu deseru. Następnie musisz ułożyć przygotowany krem na samą górę szklanki. Wykonaj tę procedurę z pozostałymi szklankami. Udekoruj deser startą czekoladą i skórką. Gotowy deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
ser śmietankowy jest dziś bardzo popularny. Z nim przygotowują różne przekąski, używają go do robienia bułek, pieczą ciasta, używając kremu serowego. Od czasu do czasu używam też serka śmietankowego w mojej kuchni. Tym razem zrobiłam delikatny kremowy deser z pomarańczą i orzechami laskowymi. Ostrzeżenie: to bardzo sycący deser!!! Bardzo!!! Najlepiej traktować go jako osobne pełne danie, ponieważ jeśli na przykład jesz obiad, a następnie zdecydujesz się zakończyć przyjemny wieczór deserem, najprawdopodobniej zjesz tylko 2-3 łyżki tego pysznego, ponieważ więcej po prostu nie będzie w tobie pasować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g