delikatny kremowy deser z pomarańczy i orzechów laskowych

bardzo, bardzo, bardzo kremowy smak z cytrusowym akcentem!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 51 % 31 g
węglowodany 34 % 21 g
341 kcal
IG: 14 / 23 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początku musisz przygotować bazę na kremowy deser. Aby to zrobić, musisz wziąć ciasteczka i rozbić je na małe kawałki. Następnie te kawałki należy przepuścić przez maszynę do mięsa, aby uzyskać kruche okruchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie włóż kawałek masła do małego rondla lub chochli i roztop masło bez gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztopione masło należy wlać do kruchych okruchów i dokładnie zagnieść. Podziel gotową podstawę ciastek na 4 równe części i połóż na dnie każdej szklanki, lekko ją ubijając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz przygotować główny składnik deseru. Aby to zrobić, musisz wziąć głęboki pojemnik i włożyć do niego ser śmietankowy (lepiej wcześniej wyjąć go z lodówki, aby był bardziej miękki i łatwiej było wymieszać składniki). Następnie dodaj cukier puder do sera i dobrze wymieszaj składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij jajka z lodówki i wbij jedno jajko do zawartości głębokiego pojemnika. Wszystko dobrze zagnieść. Następnie dodaj drugie jajko i ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej schłodzoną śmietanę i delikatnie wymieszaj masę serową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj orzechy laskowe na miękisz, a następnie dodaj je do pojemnika do pozostałych składników i ponownie wymieszaj, aby orzechy były rozłożone na całej mieszance serka śmietankowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ciemną czekoladę na drobnej tarce. Umyj pomarańczę, a także zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Na tarce należy pocierać tylko górną warstwę pomarańczy, uważając, aby nie pocierać jej białej części. Obierz całkowicie pomarańczę i pokrój ją ostrym nożem w plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź szklankę z piaskową podstawą i oprzyj okrąg pomarańczy na bocznej ścianie samej szklanki, dobrze ją dociskając, na przykład można ją przymocować szaszłykami. Odbywa się to tak, aby krem nie dostał się za pomarańczę i nie zepsuł wyglądu deseru. Następnie musisz ułożyć przygotowany krem na samą górę szklanki. Wykonaj tę procedurę z pozostałymi szklankami. Udekoruj deser startą czekoladą i skórką. Gotowy deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

ser śmietankowy jest dziś bardzo popularny. Z nim przygotowują różne przekąski, używają go do robienia bułek, pieczą ciasta, używając kremu serowego. Od czasu do czasu używam też serka śmietankowego w mojej kuchni. Tym razem zrobiłam delikatny kremowy deser z pomarańczą i orzechami laskowymi. Ostrzeżenie: to bardzo sycący deser!!! Bardzo!!! Najlepiej traktować go jako osobne pełne danie, ponieważ jeśli na przykład jesz obiad, a następnie zdecydujesz się zakończyć przyjemny wieczór deserem, najprawdopodobniej zjesz tylko 2-3 łyżki tego pysznego, ponieważ więcej po prostu nie będzie w tobie pasować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy