skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek rozpuść czekoladę i masło w łaźni wodnej.
Krok 2:
Poczekaj, aż masa ostygnie w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste, stopniowo dodawaj miód podczas ubijania.
Krok 4:
Wymieszaj masę jajeczną z czekoladą. Ostrożnie, powolnymi ruchami, robimy to wszystko za pomocą silikonowej szpatułki lub możesz użyć łyżki. Masa powinna pozostać bujna.
Krok 5:
Do mąki przesiej kakao i proszek do pieczenia ciasta.
Krok 6:
Wlej suche składniki na mokre. Mieszamy je łopatką, aż wszelkie grudki całkowicie znikną.
Krok 7:
Dodaj grubo posiekane migdały lub inne orzechy do smaku (takie jak orzechy nerkowca, orzechy włoskie lub orzechy laskowe).
Krok 8:
Posmaruj powierzchnię formy masłem i spryskaj mąką. Następnie przenosimy tutaj ciasto i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut.
Krok 9:
Jeśli biszkopt jest niewystarczający, upiecz ciasto w wyższej temperaturze. Lub możesz najpierw upiec go przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie obniżyć temperaturę do 170°C i piec do miękkości. Każdy ma inne piekarniki, dlatego należy uważać, aby biszkopt się nie przypalił. A jeśli się przypali, ostrożnie odetnij górną część za pomocą piły.
Krok 10:
Przenoszę schłodzone wypieki na drewniany talerz, posypałam je cukrem pudrem. Dekoruję powierzchnię choinki bitą śmietaną. Na wierzchu kremowej warstwy kładę wielokolorowe cukierki z nadzieniem czekoladowym-to są nasze świąteczne zabawki. Ponadto dekoruję choinkę posypką cukierniczą w kształcie uroczych gwiazd, aby nasze wypieki świeciły świątecznymi światłami.
Krok 11:
Prosty przepis na ciekawe jasne ciasto na stół noworoczny. Takie ciasto można piec co roku i nigdy się nie znudzi. :)
biszkopt czekoladowy i orzechy-co może smakować lepiej? Upiecz na nowy rok 2020 niesamowicie pyszne świąteczne domowe ciasto w jodełkę. To lekkie i przewiewne ciasto czekoladowe o pysznym orzechowym smaku spodoba się wszystkim! Przepis na specjalny tort urodzinowy dla najbardziej ukochanych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal / 100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g