ciasto choinkowe o smaku orzechowym

szalenie pyszne ciasto noworoczne & quot; Choinka & quot;. Pełna Rozkosz! Deser w formacie choinki mile zaskoczy gości i ożywi wakacje.To bajecznie pyszne ciasto nie pozostawi nikogo obojętnym! Rozpływa się w ustach! Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Tatiana ArtAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 57 % 39 g
390 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek rozpuść czekoladę i masło w łaźni wodnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Poczekaj, aż masa ostygnie w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste, stopniowo dodawaj miód podczas ubijania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj masę jajeczną z czekoladą. Ostrożnie, powolnymi ruchami, robimy to wszystko za pomocą silikonowej szpatułki lub możesz użyć łyżki. Masa powinna pozostać bujna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mąki przesiej kakao i proszek do pieczenia ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej suche składniki na mokre. Mieszamy je łopatką, aż wszelkie grudki całkowicie znikną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj grubo posiekane migdały lub inne orzechy do smaku (takie jak orzechy nerkowca, orzechy włoskie lub orzechy laskowe).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj powierzchnię formy masłem i spryskaj mąką. Następnie przenosimy tutaj ciasto i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli biszkopt jest niewystarczający, upiecz ciasto w wyższej temperaturze. Lub możesz najpierw upiec go przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie obniżyć temperaturę do 170°C i piec do miękkości. Każdy ma inne piekarniki, dlatego należy uważać, aby biszkopt się nie przypalił. A jeśli się przypali, ostrożnie odetnij górną część za pomocą piły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenoszę schłodzone wypieki na drewniany talerz, posypałam je cukrem pudrem. Dekoruję powierzchnię choinki bitą śmietaną. Na wierzchu kremowej warstwy kładę wielokolorowe cukierki z nadzieniem czekoladowym-to są nasze świąteczne zabawki. Ponadto dekoruję choinkę posypką cukierniczą w kształcie uroczych gwiazd, aby nasze wypieki świeciły świątecznymi światłami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Prosty przepis na ciekawe jasne ciasto na stół noworoczny. Takie ciasto można piec co roku i nigdy się nie znudzi. :)

biszkopt czekoladowy i orzechy-co może smakować lepiej? Upiecz na nowy rok 2020 niesamowicie pyszne świąteczne domowe ciasto w jodełkę. To lekkie i przewiewne ciasto czekoladowe o pysznym orzechowym smaku spodoba się wszystkim! Przepis na specjalny tort urodzinowy dla najbardziej ukochanych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal / 100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy