deser gorący zimny

deser dla prawdziwych smakoszy i miłośników kawy! Ten deser z pewnością spodoba się miłośnikom kawy i koneserom smaku kawy, szczególnie w letnie upalne dni. Bogaty smak kawy i chłodny chłód nie pozostawiają nikogo obojętnym.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 54 % 19 g
201 kcal
IG: 16 / 26 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

Przygotuj składniki: kawa rozpuszczalna, lody, czekolada, mleko, cukier do smaku. Domowe desery to świetna okazja, aby zadowolić swoich bliskich małymi przyjemnymi chwilami – słodyczami przygotowanymi własnymi rękami. Ale nie zawsze czas pozwala Ci zrobić skomplikowane i długie desery. Przepisy pomagają "w pośpiechu", z których jednym jest ten deser. Wystarczy mieć pod ręką paczkę kremowego lub waniliowego nadzienia, pozostałe składniki z reguły zawsze są w domu. Proces gotowania jest tak prosty i szybki, więc taki przysmak można zrobić często i bez powodu, a smak deseru można łatwo urozmaicić za pomocą różnych rodzajów kawy, rodzajów lodów, różnych dodatków, na przykład orzechów, ciastek, kakao, czekolady i innych. Wlej kawę rozpuszczalną do miski blendera, liczbę porcji można zwiększyć, w zależności od tego, dla ilu osób zostanie przygotowany ten przysmak. Kto lubi słodsze desery i słodszą kawę, może dodać cukier lub cukier puder do miski blendera. Ale moim zdaniem harmonia smaku powstaje właśnie dzięki połączeniu słodkich lodów i niesłodzonej kawy. Wlej ciepłe mleko, zawartość tłuszczu w mleku zależy również od pożądanej kaloryczności deseru, lody sprawiają, że ten przysmak jest już dość kaloryczny. Ubij składniki blenderem, aż na powierzchni mieszanki utworzy się piana. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i topimy w metalowych naczyniach w łaźni wodnej lub na małym ogniu na kuchence, ciągle mieszając łyżką (można użyć gotowego syropu czekoladowego), zostawiamy kilka kawałków do dekoracji deseru. Pozwól czekoladzie nieco ostygnąć i wlej ją do szklanki lub innego naczynia do podania, aby równomiernie rozprzestrzeniła się po ścianach. Wlej kawę do tego naczynia. Dodaj gałkę lodów. Posyp startą czekoladą lub kakao na wierzchu, możesz również posypać kruche ciasteczka waniliowe lub kruszone orzechy włoskie. Deser jest gotowy. Natychmiast podawaj go do stołu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy