skład / składniki
metoda gotowania
pokrój biszkopt na kawałki.
zmielić na okruchy.
ubij mleko skondensowane z miękkim masłem.
dodaj krem do okruchów, aby można było nadać kształt (Zajęło mi to 3 łyżki)
uformuj figurki z masy. Wstaw do lodówki na 5-10 minut.
posiekaj czekoladę i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
w rozpuszczonej czekoladzie zanurz patyk i włóż do figurki.
wstaw do lodówki na 10 minut.
zanurz figurki w czekoladzie, strząśnij nadmiar.
wstaw do lodówki na 10-15 minut.
Udekoruj wzorem czekolady.
cake pop to małe ciastko biszkoptowe w polewie czekoladowej na patyku. W istocie ten deser to małe ciasta stylizowane na cukierki. Prawie każdy rodzaj pieczenia może służyć jako podstawa do ciastek. Najczęściej stosuje się okruchy biszkoptów lub skrawki z ciast czekoladowych. Standardową formą Cake-popu jest piłka, dzięki czemu deser wygląda bardzo podobnie do Chupa-Chups.
popularne jest również tworzenie biszkoptowych figurek zwierząt lub postaci z kreskówek na przyjęcia dla dzieci, panny młodej i pana młodego na wesela, serca na prezenty dla zakochanych. W ten sposób ciastka mogą być używane w postaci słodkich smakołyków na każdym święcie, imprezie, wystawie, imprezie firmowej. Główne zalety deseru: ekonomiczność, oryginalność i łatwość przygotowania.
Cake Pop zyskał popularność w 2008 roku w Ameryce dzięki pomysłowej cukierniczce, a także blogerce Angie Dudley z Atlanty. To ona po raz pierwszy na swoim blogu zaproponowała pomysł zrobienia Chupa-Chups z ciasta. Jak wszystko nowe, początkowo taki pomysł wydawał się wielu absurdalny i nie został potraktowany poważnie. Ale później, kiedy Angie zaczęła publikować pierwsze zdjęcia prac na swojej stronie internetowej, stosunek do Cake-Popów radykalnie się zmienił. W styczniu 2008 roku strona blogerki została dosłownie zaatakowana przez internautów, którzy chcieli poznać przepis i sekret przygotowania tych niezwykłych deserów.
Angie Dudley wydała później książkę "Cake Pops: tips, tips and recipes", uznaną za bestseller przez The New York Times. Niezwykłe desery pojawiły się również w amerykańskiej telewizji w serialach "Martha" i w sezonie 5 "Breaking Bad". Ponadto cukierniczka-wynalazczyni zaczęła organizować kursy mistrzowskie na temat przygotowywania ciastek w sieciach dużych amerykańskich domów towarowych, gdzie wyraźnie pokazała proces tworzenia jej charakterystycznego deseru. W ten sposób cake pops stał się rodzajem "produktu wirusowego", który bardzo szybko zainteresował tysiące ludzi.
jedną z największych firm, które zwróciły uwagę na pojawienie się Nowości cukierniczej, był Starbucks. Produkty o różnych smakach były sprzedawane za pośrednictwem sieci kawiarni tej firmy.
nie można twierdzić, że wynalazek tego deseru należy wyłącznie do jednej Angie Dudley. Podobizny Kake-Popów były sprzedawane w wielu cukierniach na świecie i wiele lat przed pierwszym internetowym postem o nich, mając zupełnie inne nazwy i jedną istotną różnicę, brak lizaka. Początkowo takie desery nie były pomyślane jako niezależne Dania, wymagające osobnego przygotowania ciasta i innych rzeczy, ponieważ są wykonane z pokruszonego herbatnika i okruchów. I z reguły przychodzili na świat tylko po to, by pozbyć się resztek przygotowanych ciast i ciast. Resztki biszkoptowych słodyczy okruchy kucharza zmieszano z lukrem i z tej masy zrolowano małe kulki. Zgodnie z zasadą gotowania ciastka przypominają ciasto "ziemniaki".
Angie Dudley z kolei wyraziła i postawiła przed sądem powszechnym ciekawy pomysł połączenia biszkoptów z patyczkiem z lizaków, stąd nazwa, lizaki w języku angielskim "lollipop", ciasta" cake", a ciasta na patyku połączyły się w nazwę"cake pops".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g