Budżetowa sałatka z żołądkami z kurczaka i smażonymi grzybami

Szybka w przygotowaniu sałatka budżetowa z podrobami. Miłośnikom podrobów z kurczaka proponuję przygotować budżetową sałatkę z żołądkami z kurczaka i smażonymi grzybami. Sałatka okazuje się smaczna i satysfakcjonująca, a koszty przygotowania wcale nie są duże.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 12 % 2 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sałatki. Możesz użyć dowolnych grzybów, zarówno pieczarek sklepowych, jak i grzybów leśnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żołądki z kurczaka umyć i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, zwykle czas gotowania żołądków wynosi 45-60 minut. Jajka ugotować i ostudzić. Gotuj grzyby i smaż na oleju roślinnym (jeśli używasz pieczarek, nie możesz gotować).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj ugotowane i schłodzone żołądki z kurczaka, pokrój jajka w drobną kostkę. Pokrój ogórki w małe kostki i wyciśnij nadmiar płynu, wlej płyn z groszku i zacznij formować sałatkę. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i wymieszaj. Rozłóż sałatkę na naczyniu, na którym ją podamy, udekoruj zielonym groszkiem i posiekanymi ziołami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Budżetowa sałatka z żołądkami z kurczaka i smażonymi grzybami jest gotowa! Można go natychmiast podać. Smacznego!

podroby są źródłem białka zwierzęcego, które jest wspaniałym "budulcem" dla naszego organizmu, ponieważ pomaga w rozwoju kości i mięśni. Białka zwierzęce są jednym z wielu składników, które wspierają naszą odporność i pomagają jej być silnym. Wielu jest bardzo sceptycznie nastawionych do podrobów: języka, komór, nerek, serca itp.Chociaż nie zasłużyli na to w ogóle, koncentrują się w nich wiele witamin i minerałów, a korzyści z nich są większe niż ze zwykłego mięsa. Ważny jest fakt, że podrobek jest produktem niskokalorycznym i najbardziej dietetycznym. Nawet wystarczająco tłuste mózgi wołowe mają mniej tłuszczu i kalorii niż sama wołowina. A pod względem wartości witaminowo-mineralnej i zawartości białek wszystkie podroby są kilkakrotnie wyższe niż mięso.Dziś chcę zaoferować pyszną, pożywną i zdrową sałatkę z komorami z kurczaka i smażonymi grzybami, mam nadzieję, że stanie się Twoim ulubionym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy