Sałatka fasola gotowane jajka orzechy

Sałatka zamiast drugiej? Sycący, białkowy, pyszny? To jest prawdziwe! Taka sałatka z gotowanej fasoli jest naprawdę świetną opcją budżetową na obfitą przekąskę, a nawet lunch. Przygotuj go dla siebie i swoich bliskich!
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 51 % 24 g
węglowodany 23 % 11 g
316 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Fasola może być dowolna. Możesz moczyć przez noc (lub godzinę przez 3), a następnie ugotuje się szybciej. Nie namoczone-to nie ma znaczenia, gotujemy w ten sposób. Fasolę umieszcza się w zimnej wodzie i umieszcza na kuchence. Sól na samym końcu gotowania i lekko nalegaj. Natychmiast solone rośliny strączkowe pozostają drewniane i nie są tak smaczne. Jeśli jesteś gotowy, spuść wodę i ostudź fasolę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj jajka. Lepiej też włożyć je do zimnej wody i dodać łyżkę soli, nawet pęknięte jajko nie wycieknie. po ugotowaniu jajka na twardo gotuje się przez 8 minut. Następnie musisz zalać jajka zimną wodą i nakłuć skorupkę - woda dostanie się pod skorupkę, a jaja można łatwo obrać, bez względu na to, jak świeże są.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść i posiekaj orzechy. Zostaw kilka do podania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż fasolę do wygodnej miski, posiekaj do niej białka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj orzechy i trochę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W innej misce posiekaj żółtka (bardzo wygodne widelcem), posiekaj tutaj zioła (zostaw kilka liści do podania), dodaj majonez, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby podać, włóż sałatkę do salaterek, ułóż sos na wierzchu. Ozdobić.

jeśli fasola jest biała - możesz natychmiast wymieszać sałatkę. Ciemna fasola maluje majonez na niebiesko, więc lepiej wymieszać przed jedzeniem.
Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy