skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przyznaję szczerze-gotowanie zajmie dużo czasu, ale wynik jest tego wart! Gotowałam przez dwa dni. Pierwszego dnia przygotowałem biszkopt, sernik , 2 ganache-na białej i ciemnej czekoladzie. Drugiego dnia zajmowała się montażem i dekorowaniem ciasta. Zacznijmy od zrobienia biszkoptu czekoladowego. W rondlu lub rondlu z grubym dnem połącz 15 g kakao i 100 g cukru.
Krok 2:
Wlej 50 ml wody. Dodaj 65 ml bezwonnego oleju roślinnego, wymieszaj.
Krok 3:
Umieść garnek (lub patelnię) na kuchence i zagotuj na średnim ogniu.
Krok 4:
W głębokiej misce ubij 2 jaja kurze, ubij mikserem lub blenderem z nasadką" trzepaczka & quot; 1-2 minuty, aż będzie puszysta. Staraj się robić to ostrożnie, nie tworząc rozprysków. Następnie dodaj 25 g cukru, kontynuuj ubijanie przez 5-7 minut. Masa powinna dobrze świecić, stać się bujna i przewiewna.
Krok 5:
W osobnym pojemniku odmierz 100 g mąki, przesiej ją wcześniej przez drobne sito (wzbogaci to mąkę tlenem, a wypieki będą wspanialsze). Dodaj ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki sody. Dodaj 2 g proszku do pieczenia, dobrze wymieszaj suche składniki.
Krok 6:
Porcjami wlej schłodzoną mieszankę czekolady do masy jajecznej, wymieszaj.
Krok 7:
W częściach przesiej suche składniki do płynnych, za każdym razem dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Dzielone naczynie do pieczenia o średnicy 16 cm należy przykryć papierem do pieczenia. Zawiń spód formy od zewnątrz folią (aby biszkopt był równomiernie upieczony). Wlać przygotowane ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni na 40-45 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, musisz poruszać się po piekarniku. Sprawdź gotowość biszkoptu wykałaczką lub drewnianym szpikulcem.
Krok 9:
Następnie wyjmij biszkopt z formy, wyjmij papier do pieczenia, przenieś na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu herbatnika zawiń go w folię spożywczą i pozostaw na co najmniej 4 godziny.
Krok 10:
Robienie sernika. W głębokiej misce umieść 400 g twarogu o temperaturze pokojowej.
Krok 11:
Dodaj 100 g cukru, wymieszaj silikonową szpatułką, nie musisz ubijać mikserem.
Krok 12:
Następnie dodaj po jednym na raz 2 jaja kurze, za każdym razem dobrze mieszając masę. Wlać 140 ml śmietany o zawartości tłuszczu 33%.
Krok 13:
Weź 70 g ciasteczek Oreo, usuń białą warstwę i zmiel w blenderze na okruchy.
Krok 14:
Dodaj pokruszone ciasteczka do sernika i wymieszaj.
Krok 15:
Naczynie do pieczenia o średnicy 16 cm posmaruj masłem i ułóż przyszły sernik. Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika i umieść sernik na średnim poziomie w temperaturze 130 stopni na 60 minut. Gotowy sernik powinien wibrować w środku. Schłodzić w uchylonym piekarniku przez dwie godziny. Następnie odstaw sernik w temperaturze pokojowej na godzinę. Następnie wstaw sernik do lodówki na około 6 godzin.
Krok 16:
Przygotowanie warstwy – ganache. Wlej 125 ml śmietany 33% tłuszczu do rondla. Zagotuj śmietanę, wyjmij z pieca i dodaj 250 g białej czekolady, mieszaj, aż będzie gładka. Przykryj ganache folią do kontaktu i wstaw do lodówki na noc.
Krok 17:
Następnego dnia wyjmij ganache z lodówki i ubij mikserem przez 4 minuty. Masa powinna dobrze zwiększyć objętość i stać się gęstsza. Zmiel 100 g ciastek Oreo na okruchy i dodaj do śmietany, wymieszaj.
Krok 18:
Robienie kremu czekoladowego. Wlej 170 g śmietany 33% tłuszczu do rondla, umieść na kuchence i podgrzej, aż będzie gorąca. Dodaj 200 g ciemnej czekolady, mieszaj, aż będzie gładka. Przykryj ganache folią do kontaktu i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Krok 19:
Włóż 370 g gotowanego mleka skondensowanego do głębokiej miski i ubij mikserem, aby nie było grudek. Dodaj 180 g zmiękczonego masła, ubij mikserem jeszcze przez 2 do 3 minut.
Krok 20:
Wyjmij ganache z lodówki, ubijaj przez 3 minuty.
Krok 21:
Przenieś ganache do skondensowanego mleka z masłem i ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 22:
Formowanie ciasta. Na biszkopcie odetnij górę i podziel ją na dwie części. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w okręgu nożem, a następnie użyj nici, aby wyciąć ciasta.
Krok 23:
Weź pierwsze ciasto i namocz je w dowolnym syropie. Namoczyłem mleko z cukrem (w tym celu dodałem 40 g cukru do 125 ml mleka, podpaliłem, mieszając, zagotowałem, schłodziłem do temperatury pokojowej).
Krok 24:
Ułóż warstwę ganache na wierzchu i wygładź ją równą warstwą.
Krok 25:
Następnie włóż sernik.
Krok 26:
Następnie ponownie rozprowadź warstwę ganache. Przykryj drugim ciastem. Nasącz go również.
Krok 27:
Przykryj ciasto dzielonym pierścieniem, a wewnątrz ułóż folię octanową. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Krok 28:
Pokrycie ciasta kremem. Najpierw przykryj ciasto pierwszą warstwą, która utrzyma wszystkie okruchy razem. Umieść ciasto na gramofonie, nałóż krem na wysokość ciasta na skrobaku i rozprowadź go z boku ciasta. Następnie nałóż krem na wierzch i wygładź go. Następnie włóż ciasto do lodówki na 60 minut.
Krok 29:
Następnie nałóż drugą warstwę kremu. Wyciśnij krem z torebki cukierniczej w paski na całym obwodzie na całej powierzchni ciasta.
Krok 30:
Ustaw skrobak pionowo i przesuwając gramofon, wyrównaj krem. Wyrównaj wierzch ciasta szpatułką, wychodząc poza nią. Następnie ponownie wyrównaj krem za pomocą skrobaka. Na koniec za pomocą skrobaka lub szpatułki wygładź górę od krawędzi do środka, stale usuwając krem z narzędzia. Umieść pozostałą śmietanę w torbie do szprycowania i za pomocą dowolnej dyszy udekoruj ciasto. Na wierzchu udekorowałam również ciasteczkami "Oreo".
zrobiłam ciasto Oreo po raz pierwszy na urodziny syna. Wszyscy byli zachwyceni-zarówno urodzinowy chłopiec, jak i jego goście.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g