marynowane małże zapiekane pod serem na chlebie czosnkowym

pyszne kanapki z małżami na chrupiącym chlebie czosnkowym! Zdrowa i satysfakcjonująca Kolacja. Łatwy w przygotowaniu! Możesz zaskoczyć sąsiadów. Możesz zabrać ze sobą do pracy na przekąskę. Pięknie wygląda na świątecznym stole!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 38 % 13 g
182 kcal
IG: 46 / 54 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki wskazane w przepisie nie muszą być przygotowywane od razu. Na początek weź niezbędne rzeczy. Są to mrożone małże i kompozycja marynaty-sos sojowy, ocet balsamiczny, olej roślinny, suszony czosnek, mieszanka ziół, ostra mielona papryka, cebula. Najpierw małże należy marynować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić zamrożone małże w misce w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz rozmrożone małże w zimnej wodzie, podpal i gotuj przez 2 minuty po ugotowaniu. Za pomocą łyżki cedzakowej Usuń powstałą pianę. Wrzuć gotowe małże do durszlaka i ostudź. Mam 170 gramów gotowego produktu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy małże ostygną, przygotuj marynatę. W osobnej misce wymieszaj ocet balsamiczny, sos sojowy, olej roślinny, suszony czosnek, mieszankę ziół według własnego gustu, mieloną ostrą paprykę (mam mieszankę czterech papryki)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie i pamiętaj o niej trochę, aby wypuściła sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marynatę i posiekaną cebulę do schłodzonych Małży, wszystko dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin. Możesz marynować rano i wieczorem robić kanapki lub odwrotnie. Jak ci wygodniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj pozostałe składniki. Wytnij 4 kawałki białego chleba. Konieczne jest cięcie tak cienko, jak to możliwe, nie odgrywa specjalnej roli w tym przepisie i nadaje się zamiast "talerzy" do głównego produktu. Na patelni z nieprzywierającą powłoką usmaż bez oleju każdy kawałek na złoty kolor z jednej strony. Natychmiast natrzyj każdy kawałek ząbkiem czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij jedno jajko do filiżanki, ubij widelcem i wlej na rozgrzaną patelnię, aby zrobić naleśnik. Smaż z obu stron przez dwie minuty. Patelnię można nasmarować silikonową szczotką zanurzoną w oleju roślinnym. Zrobiłem dwa naleśniki - zmieszałem marynatę z małży z jednym jajkiem, więc naleśniki okazały się w różnych kolorach. Ale nie można tego zrobić, nie odzwierciedla to smaku potrawy. Pokrój gotowy naleśnik na 4 części i połóż na smażonej stronie chleba.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na każdy naleśnik umieść 1 łyżeczkę majonezu na środku. Odcedź marynatę z małży i ułóż je równomiernie na kanapce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny według własnego uznania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równomiernie rozłóż starty ser na wierzchu i umieść połowę pomidora koktajlowego na środku. Jeśli chcesz, możesz nie kraść. Umieść kanapkę na rozgrzanej patelni bez oleju i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Jednocześnie strona chleba, która nie została usmażona, zarumieni się.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kanapki są gotowe! Ułóż je na talerzu i udekoruj według własnego uznania! Lepiej jeść lekko schłodzone lub zimne. Smacznego!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Naprawdę podobała mi się kanapka z sosem balsamicznym. Smak jest niesamowity!

wspaniała przekąska z owoców morza na każdą okazję! Bardzo nietypowe kanapki z małży pod serem na tostowym, aromatycznym chlebie. Proste, smaczne i zdrowe !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy