skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki wskazane w przepisie nie muszą być przygotowywane od razu. Na początek weź niezbędne rzeczy. Są to mrożone małże i kompozycja marynaty-sos sojowy, ocet balsamiczny, olej roślinny, suszony czosnek, mieszanka ziół, ostra mielona papryka, cebula. Najpierw małże należy marynować.
Krok 2:
Rozmrozić zamrożone małże w misce w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Zanurz rozmrożone małże w zimnej wodzie, podpal i gotuj przez 2 minuty po ugotowaniu. Za pomocą łyżki cedzakowej Usuń powstałą pianę. Wrzuć gotowe małże do durszlaka i ostudź. Mam 170 gramów gotowego produktu.
Krok 4:
Gdy małże ostygną, przygotuj marynatę. W osobnej misce wymieszaj ocet balsamiczny, sos sojowy, olej roślinny, suszony czosnek, mieszankę ziół według własnego gustu, mieloną ostrą paprykę (mam mieszankę czterech papryki)
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie i pamiętaj o niej trochę, aby wypuściła sok.
Krok 6:
Dodaj marynatę i posiekaną cebulę do schłodzonych Małży, wszystko dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin. Możesz marynować rano i wieczorem robić kanapki lub odwrotnie. Jak ci wygodniej.
Krok 7:
Teraz przygotuj pozostałe składniki. Wytnij 4 kawałki białego chleba. Konieczne jest cięcie tak cienko, jak to możliwe, nie odgrywa specjalnej roli w tym przepisie i nadaje się zamiast "talerzy" do głównego produktu. Na patelni z nieprzywierającą powłoką usmaż bez oleju każdy kawałek na złoty kolor z jednej strony. Natychmiast natrzyj każdy kawałek ząbkiem czosnku.
Krok 8:
Rozbij jedno jajko do filiżanki, ubij widelcem i wlej na rozgrzaną patelnię, aby zrobić naleśnik. Smaż z obu stron przez dwie minuty. Patelnię można nasmarować silikonową szczotką zanurzoną w oleju roślinnym. Zrobiłem dwa naleśniki - zmieszałem marynatę z małży z jednym jajkiem, więc naleśniki okazały się w różnych kolorach. Ale nie można tego zrobić, nie odzwierciedla to smaku potrawy. Pokrój gotowy naleśnik na 4 części i połóż na smażonej stronie chleba.
Krok 9:
Na każdy naleśnik umieść 1 łyżeczkę majonezu na środku. Odcedź marynatę z małży i ułóż je równomiernie na kanapce.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny według własnego uznania.
Krok 11:
Równomiernie rozłóż starty ser na wierzchu i umieść połowę pomidora koktajlowego na środku. Jeśli chcesz, możesz nie kraść. Umieść kanapkę na rozgrzanej patelni bez oleju i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Jednocześnie strona chleba, która nie została usmażona, zarumieni się.
Krok 12:
Kanapki są gotowe! Ułóż je na talerzu i udekoruj według własnego uznania! Lepiej jeść lekko schłodzone lub zimne. Smacznego!
Krok 13:
Naprawdę podobała mi się kanapka z sosem balsamicznym. Smak jest niesamowity!
wspaniała przekąska z owoców morza na każdą okazję! Bardzo nietypowe kanapki z małży pod serem na tostowym, aromatycznym chlebie. Proste, smaczne i zdrowe !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g