skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagotuj język. Możesz użyć zarówno języka wieprzowego, jak i wołowego. Umyj go dobrze, zeskrob nożem. Napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Gdy woda się zagotuje, wyjmij patelnię, wyciągnij język i dobrze spłucz. Ponownie zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, kilka groszków ziela angielskiego i kilka czarnych. Gotuj przez 2-3 godziny do miękkości. Zalej gorący język zimną wodą i obierz skórę.
Krok 2:
Pokrój język na takie kawałki. Jeśli chcesz zrobić cienkie, piękne cięcie, marynuj całe Języki i już marynowane pokrój piękne cienkie talerze. Nie tnij od razu cienko, zdobądź owsiankę.
Krok 3:
Pokrój czosnek na małe kawałki. Nie naciskaj go przez mięśnie brzucha! Kiedy pracowała w restauracji, więc nasi kucharze powiedzieli, że czosnek "nie lubi" w ogóle Prasy!))) Po prostu go pokroili lub na drobną tarkę. Ja też tylko tak gotuję!))) Wymieszaj język z czosnkiem, przykryj folią lub serwetką i pozostaw na 20 minut. Na razie zrobimy marynatę.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Dodaj ciepłą wodę, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Pokrój liść laurowy na małe kawałki, aby wzmocnić smak. Dobrze umieścić. Jeśli marynujesz całe języki, zwiększ 2 razy wszystkie składniki.
Krok 5:
Wlej marynatę do języka i delikatnie wymieszaj. Przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Zanurz całe języki w marynacie, naciśnij ładunek, a także w lodówce na 12 godzin.
język wieprzowy w marynacie sojowej z octem jabłkowym zgodnie z tym przepisem okazuje się bardzo smaczny!!!
możesz dodać zioła do marynaty. Co kochasz, dodaj to. Posypuję koperkiem i kolendrą i podaję. Weź olej do marynaty bez zapachu, cokolwiek lubisz.
jeśli chcesz marynować cały język wołowy, albo zrób tyle marynaty, aby pokryć cały język, albo odwróć go w marynacie co 2 godziny. Więc jest lepiej marynowany, a marynata jest równomiernie rozprowadzana.
przygotuj się, że język zostanie najpierw "zmieciony" ze stołu i poprosi o dodatki!)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g