język wieprzowy w marynacie sojowej z octem jabłkowym

bardzo smaczna przekąska na świątecznym stole. Bardzo smaczny przepis na marynowanie języka. Świetny zamiennik kiełbasy na co dzień i wspaniała przystawka na świąteczny stół.
Nat KaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 13 % 4 g
186 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagotuj język. Możesz użyć zarówno języka wieprzowego, jak i wołowego. Umyj go dobrze, zeskrob nożem. Napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Gdy woda się zagotuje, wyjmij patelnię, wyciągnij język i dobrze spłucz. Ponownie zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, kilka groszków ziela angielskiego i kilka czarnych. Gotuj przez 2-3 godziny do miękkości. Zalej gorący język zimną wodą i obierz skórę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój język na takie kawałki. Jeśli chcesz zrobić cienkie, piękne cięcie, marynuj całe Języki i już marynowane pokrój piękne cienkie talerze. Nie tnij od razu cienko, zdobądź owsiankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czosnek na małe kawałki. Nie naciskaj go przez mięśnie brzucha! Kiedy pracowała w restauracji, więc nasi kucharze powiedzieli, że czosnek "nie lubi" w ogóle Prasy!))) Po prostu go pokroili lub na drobną tarkę. Ja też tylko tak gotuję!))) Wymieszaj język z czosnkiem, przykryj folią lub serwetką i pozostaw na 20 minut. Na razie zrobimy marynatę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Dodaj ciepłą wodę, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Pokrój liść laurowy na małe kawałki, aby wzmocnić smak. Dobrze umieścić. Jeśli marynujesz całe języki, zwiększ 2 razy wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej marynatę do języka i delikatnie wymieszaj. Przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Zanurz całe języki w marynacie, naciśnij ładunek, a także w lodówce na 12 godzin.

język wieprzowy w marynacie sojowej z octem jabłkowym zgodnie z tym przepisem okazuje się bardzo smaczny!!!
możesz dodać zioła do marynaty. Co kochasz, dodaj to. Posypuję koperkiem i kolendrą i podaję. Weź olej do marynaty bez zapachu, cokolwiek lubisz.
jeśli chcesz marynować cały język wołowy, albo zrób tyle marynaty, aby pokryć cały język, albo odwróć go w marynacie co 2 godziny. Więc jest lepiej marynowany, a marynata jest równomiernie rozprowadzana.
przygotuj się, że język zostanie najpierw "zmieciony" ze stołu i poprosi o dodatki!)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g

Podobne przepisy