skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jajka ugotować na twardo (10 minut). Gotuj ziemniaki i marchewki w osolonej wodzie. Z groszku w puszkach spuść płyn. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę
Krok 2:
Marchewki pokroić w kostkę
Krok 3:
Pokrój jajka w kostkę
Krok 4:
Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę
Krok 5:
Pokrój ogórki w kostkę
Krok 6:
Drobno posiekaj połowę cebuli
Krok 7:
Dodaj młody groszek w puszkach, sól i wymieszaj. Dodaj majonez i śmietanę. Wymieszać.
Krok 8:
Wymieszaj.
Krok 9:
Podawaj sałatkę przyozdobioną ulubionymi ziołami. Smacznego!
żadne wakacje nie są kompletne bez pysznej sałatki.
świąteczny stół bez sałatki Olivier nie jest już tak naprawdę świątecznym stołem. Jakby czegoś brakowało-ten aromat zielonego groszku, ta świeżość.
sałatka "Olivier" w różnych odmianach jest jedną z najpopularniejszych sałatek.
historia pojawienia się sałatki Olivier sięga drugiej połowy XIX wieku, kiedy w Moskwie pojawiła się nowa restauracja Hermitage. Szybko stał się sławny dzięki swojej kuchni. Jedna z charakterystycznych potraw, które goście lubili zamawiać, została nazwana imieniem właściciela, Luciena Oliviera. Ta przekąska miała bardzo złożony skład: cietrzew, język cielęcy, gotowane raki, kawior payus i inne przysmaki. Ale ogólnie oryginalny przepis Oliviera był trzymany pod wielką tajemnicą, która później nigdy nie została ujawniona.
wiadomo, że przekąska zawierała głównie przysmaki. Niektóre dodatki, takie jak soja Kabul, całkowicie zniknęły z naszych sklepów. Jednocześnie nie było produktów, które składają się na nowoczesną sałatkę Oliviera. Brakowało: ziemniaków, marchwi, cebuli i zielonego groszku.
aby przygotować sałatkę Oliviera według oryginalnej receptury, musisz mieć wystarczający budżet, dużo cierpliwości i małe doświadczenie w przygotowywaniu takich potraw.
przy obliczaniu kosztów produktów różnica między starym a sowieckim Olivierem wynosi prawie 10 razy!
dziś oferuję ci własną wersję przygotowania sałatki "Olivier" z produktów, które można znaleźć w każdym sklepie, a mianowicie z szynką, ogórkami kiszonymi i zielonym groszkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal / 100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g