sałatka Olivier z szynką i ogórkami

Prosty i pyszny przepis na świąteczną sałatkę Oliviera. Oczywiście takie danie, które przygotował sam Lucien Olivier, a nawet z produktami zagranicznymi, zwykły człowiek nie może sobie teraz pozwolić, więc użyliśmy produktu, który można kupić w każdym sklepie i nie jest drogi

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 29 % 6 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jajka ugotować na twardo (10 minut). Gotuj ziemniaki i marchewki w osolonej wodzie. Z groszku w puszkach spuść płyn. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki pokroić w kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jajka w kostkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj połowę cebuli

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj młody groszek w puszkach, sól i wymieszaj. Dodaj majonez i śmietanę. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę przyozdobioną ulubionymi ziołami. Smacznego!

żadne wakacje nie są kompletne bez pysznej sałatki.

świąteczny stół bez sałatki Olivier nie jest już tak naprawdę świątecznym stołem. Jakby czegoś brakowało-ten aromat zielonego groszku, ta świeżość.

sałatka "Olivier" w różnych odmianach jest jedną z najpopularniejszych sałatek.

historia pojawienia się sałatki Olivier sięga drugiej połowy XIX wieku, kiedy w Moskwie pojawiła się nowa restauracja Hermitage. Szybko stał się sławny dzięki swojej kuchni. Jedna z charakterystycznych potraw, które goście lubili zamawiać, została nazwana imieniem właściciela, Luciena Oliviera. Ta przekąska miała bardzo złożony skład: cietrzew, język cielęcy, gotowane raki, kawior payus i inne przysmaki. Ale ogólnie oryginalny przepis Oliviera był trzymany pod wielką tajemnicą, która później nigdy nie została ujawniona.

wiadomo, że przekąska zawierała głównie przysmaki. Niektóre dodatki, takie jak soja Kabul, całkowicie zniknęły z naszych sklepów. Jednocześnie nie było produktów, które składają się na nowoczesną sałatkę Oliviera. Brakowało: ziemniaków, marchwi, cebuli i zielonego groszku.

aby przygotować sałatkę Oliviera według oryginalnej receptury, musisz mieć wystarczający budżet, dużo cierpliwości i małe doświadczenie w przygotowywaniu takich potraw.

przy obliczaniu kosztów produktów różnica między starym a sowieckim Olivierem wynosi prawie 10 razy!

dziś oferuję ci własną wersję przygotowania sałatki "Olivier" z produktów, które można znaleźć w każdym sklepie, a mianowicie z szynką, ogórkami kiszonymi i zielonym groszkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal / 100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy