Nalewka z tarniny

pyszny i aromatyczny napój, jest stosowany w medycynie ludowej.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 25 g
191 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
och, i okazuje się, że wspaniały nalewek z tarniny! A przepis kulinarny opowiedział mi mój dobry przyjaciel-właściciel 2 drzew cierniowych w kraju. I jakoś poczęstowałem się tym nalewkiem. Teraz jestem jej fanką. Uwielbiam stawiać ją na rodzinne wakacje na stole - wszyscy znajomi ją lubią. Podzielę się z Tobą.
weź dojrzałą tarninę, która ma jędrny i soczysty miąższ. Przemyć. Pozwól wodzie spłynąć.
następnie wlej go do butelki, przykryj cukrem.
zawiąż szyjkę butelki gazą i pozostaw na słońcu przez 6 tygodni. Cierń musi fermentować. Kiedy tak się stanie, wlewa się do niego pół litra wódki, pozostawia na kolejne 4 miesiące. Następnie przefiltruj Likier, dodaj pozostałe 4 litry wódki.
wlać do emaliowanego naczynia, zagotować i schłodzić. A potem możesz butelkować.
szczelnie zamknij szyję, napełnij ją parafiną, włóż do pudełka i przykryj suchym piaskiem.
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Likier można wypróbować już po 6 miesiącach, a lepiej po roku!
ciesz się pysznym nalewką własnego gotowania! A jedzenie będzie do niego pasować absolutnie każde.
i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy