sznycel mielony z wieprzowiny

sznycel jest zawsze aktualny - rumiana skórka, soczyste mięso! Czym różni się sznycel mielony od kotleta? Fakt, że należy go smażyć w dużej ilości oleju roślinnego, takiego jak smażenie w głębokim tłuszczu. Sznycel powinien mieć chrupiącą skórkę. To kulinarny przepis na kuchnię niemiecką.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 31 % 10 g
240 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności wskazanej w składnikach. O tym, jak usmażyć naturalny mielony sznycel wieprzowy, dowiedziałem się po obejrzeniu jednego programu kulinarnego. Przepis od razu mnie zainteresował, więc nie zwlekałem z jego wdrożeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ nadal gotujemy posiekany sznycel, mięso mielone nie musi być przewijane przez maszynę do mięsa, ale pokrojone na małe kawałki. To znaczy posiekać. Aby jedzenie było smaczniejsze, lepiej wziąć cielęcinę i wieprzowinę zmieszane w równych proporcjach. Najpierw pokrój mięso na plastry średniej grubości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój go na małe kawałki ostrym nożem. Lepiej jest, jeśli mięso jest lekko zamrożone - łatwiej będzie je pokroić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj cebulę - pokrój tak drobno, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Miękisz chlebowy (bez skórki) wlej wodę lub mleko do miski i pozostaw na kilka minut, aby się rozdrobnił. Przed dodaniem do mięsa mielonego należy go lekko wycisnąć, aby mięso mielone nie było zbyt wodniste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko w posiekane mięso, dodaj posiekaną cebulę i okruchy chleba. Sól, włóż różne przyprawy, które lubisz bardziej. I wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe mięso mielone można uderzyć o stół-osobiście zawsze to robię, kiedy gotuję z niego kotlety.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz Rzeźbimy sznycle (kotlety) z mielonego mięsa i zwijamy je w mące lub bułce tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i rozłóż puste miejsca. Smażyć z jednej strony na umiarkowanym ogniu do połowy ugotowanego i złotego koloru-to około 7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć sznycle na drugą stronę i smaż do miękkości - to około 7 minut. Używamy całego mięsa mielonego. Gotowe sznycle można położyć na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz dodatkowo przygotować do nich sos, który można podlać przystawką-wtedy ogólnie okaże się jeszcze smaczniejszy.

dobrze jest podawać różne przystawki do takich sznycli, nawet zbóż, nawet warzyw. Możesz zrobić makaron lub puree ziemniaczane. A także do nich pasuje jakaś sałatka!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy