Sałatka z zielonych pomidorów ostra

pikantna sałatka dla miłośników pikantnych! Szybkość i łatwość przygotowania oraz doskonałe wykorzystanie zielonych pomidorów pozostawionych w ogrodzie. Bardzo podobała mi się sałatka z zielonych pomidorów ostra-soczysta, pikantna, orzeźwiająca.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
60 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
wymieszaj sól, cukier, olej roślinny i ocet w misce, dodaj drobno posiekaną paprykę, czosnek wyciśnięty przez prasę.

mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.


pokrój pomidory w plasterki, włóż do miski z pokrywką i wlej powstałą mieszaninę.

dobrze wymieszaj, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na jeden dzień.

podawaj jako sałatkę do każdego przystawki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy