skład / składniki
metoda gotowania
jogurt to bardzo zdrowy pokarm, który wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, ponieważ jogurt zawiera dobre bakterie i organizmy, które mają korzystny wpływ na mikrośrodowisko naszego żołądka i jelit. A czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić jogurt w domu? Ale to bardzo proste, poza tym przepis można zmieniać według własnego gustu. Potrzebujemy więc mleka jako bazy do jogurtu, który należy zagotować i schłodzić do około 50 stopni. Następnie weź specjalny zakwas do jogurtu i dodaj go do mleka. Najważniejsze jest to, że stopniowo się ochładza. Wymieszać. Jogurt powinien fermentować w ciągu 10 do 12 godzin. Gdy będzie gotowy, wlej go do blendera, dodaj drobno posiekane liście mięty, posiekane świeże truskawki lub inne jagody, miód, siemię lniane, Ostropest plamisty, mielony imbir. Dobrze wymieszaj mieszaninę za pomocą blendera. Podawaj na stole w szklance, dekorując listkiem mięty i ziarnami lnu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g
- Rostoropsha - 396 kcal/100g