jogurt

Delikatna uczta dla ulubionych słodyczy!Prosty przepis na pyszne!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 13 h

jogurt to bardzo zdrowy pokarm, który wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, ponieważ jogurt zawiera dobre bakterie i organizmy, które mają korzystny wpływ na mikrośrodowisko naszego żołądka i jelit. A czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić jogurt w domu? Ale to bardzo proste, poza tym przepis można zmieniać według własnego gustu. Potrzebujemy więc mleka jako bazy do jogurtu, który należy zagotować i schłodzić do około 50 stopni. Następnie weź specjalny zakwas do jogurtu i dodaj go do mleka. Najważniejsze jest to, że stopniowo się ochładza. Wymieszać. Jogurt powinien fermentować w ciągu 10 do 12 godzin. Gdy będzie gotowy, wlej go do blendera, dodaj drobno posiekane liście mięty, posiekane świeże truskawki lub inne jagody, miód, siemię lniane, Ostropest plamisty, mielony imbir. Dobrze wymieszaj mieszaninę za pomocą blendera. Podawaj na stole w szklance, dekorując listkiem mięty i ziarnami lnu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Rostoropsha - 396   kcal/100g

Podobne przepisy