czerwony kwas chlebowy z buraków w domu

niezwykły, ale bardzo smaczny przepis. Spróbuj! Tradycyjnie rozumiemy przez słowo "kwas chlebowy" napój z białego lub żytniego chleba. Ale okazuje się, że istnieje wiele przepisów kulinarnych na kwas chlebowy z szerokiej gamy potraw. Postanowiłem trochę poeksperymentować i ugotować taki niezwykły kwas chlebowy. Najciekawszy wydawał mi się czerwony kwas chlebowy z surowych buraków. Mogę powiedzieć, że kwas okazał się całkiem smaczny. Teraz powiem Ci, jak przygotować ten napój.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebne będą buraki, woda, chleb żytni, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    U umytych buraków odetnij ogony. Pokrój buraki na średniej wielkości kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojony chleb i buraki do umytego i wysuszonego trzylitrowego słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej wszystko dwoma litrami wrzącej wody i przykryj ręcznikiem (aby kurz nie latał, ale dostało się powietrze). Po około 1 dniu na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki - początek fermentacji. Jeśli fermentacja się nie rozpocznie (jest opóźniona), możesz włożyć do słoika 3 nie umyte rodzynki - przyspieszy to proces fermentacji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 3 dniach kwas chlebowy jest gotowy. Schłodzić napój w lodówce i możesz cieszyć się tym napojem lub użyć go do przygotowania barszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal / 100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy