czerwony kwas chlebowy z buraków w domu
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebne będą buraki, woda, chleb żytni, cukier.
Krok 2:
Pokrój chleb na średniej wielkości kawałki.
Krok 3:
U umytych buraków odetnij ogony. Pokrój buraki na średniej wielkości kawałki.
Krok 4:
Włóż pokrojony chleb i buraki do umytego i wysuszonego trzylitrowego słoika.
Krok 5:
Wlej cukier do słoika.
Krok 6:
Zalej wszystko dwoma litrami wrzącej wody i przykryj ręcznikiem (aby kurz nie latał, ale dostało się powietrze). Po około 1 dniu na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki - początek fermentacji. Jeśli fermentacja się nie rozpocznie (jest opóźniona), możesz włożyć do słoika 3 nie umyte rodzynki - przyspieszy to proces fermentacji.
Krok 7:
Po 3 dniach kwas chlebowy jest gotowy. Schłodzić napój w lodówce i możesz cieszyć się tym napojem lub użyć go do przygotowania barszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal / 100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g