napój ayran domowej roboty

Lekki, pyszny, orzeźwiający, zdrowy, dwuskładnikowy! Domowy ayran jest przygotowywany na bazie kefiru z dodatkiem soli i wody. Aby wzmocnić smak, nadaje się do posiekanych świeżych ziół. To idealny napój na upalne dni-świetnie gasi pragnienie. I poprawia trawienie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ayran z kefiru? Bardzo łatwe, szybkie i całkowicie nieskomplikowane! Z techniki potrzebujesz tylko miksera lub blendera. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bardzo ważne jest, aby woda była pitna, w przeciwnym razie napój może mieć niezbyt przyjemny smak. Może to być woda butelkowana lub przegotowana schłodzona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kefir i wodę wstępnie schłodzić w lodówce. Wlej schłodzony kefir do głębokiej miski lub specjalnej miski do ubijania. Kefir jest odpowiedni dla każdego, ale o zawartości tłuszczu co najmniej 2,5%. Z jednoprocentowym kefirem napój nie jest tak smaczny. I raczej ma tylko zapach kefiru, a nie smak. Dodaj sól i wlej zimną wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie ubij miksturę mikserem na wysokich obrotach, aż pojawi się puszysta, stabilna Piana i sól całkowicie się rozpuści. Spróbuj napoju i, jeśli to konieczne, dodaj więcej soli lub odwrotnie, rozcieńcz go wodą lub kefirem, jeśli wydawał się bardzo słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej domowy ayran do szklanek, udekoruj gałązkami koperku i podawaj natychmiast, gdy piana się trzyma. W razie potrzeby koperek można drobno posiekać, dodać bezpośrednio do napoju i ubić mikserem. Smacznego!

jeśli chcesz zrobić więcej porcji napoju, obliczenie odpowiedniej ilości składników jest łatwe. Weź kefir i wodę w tych samych proporcjach 1: 1. I dodaj ilość soli do smaku. 

zamiast kefiru możesz użyć jogurtu naturalnego bez dodatków.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy