skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ayran z kefiru? Bardzo łatwe, szybkie i całkowicie nieskomplikowane! Z techniki potrzebujesz tylko miksera lub blendera. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bardzo ważne jest, aby woda była pitna, w przeciwnym razie napój może mieć niezbyt przyjemny smak. Może to być woda butelkowana lub przegotowana schłodzona.
Krok 2:
Kefir i wodę wstępnie schłodzić w lodówce. Wlej schłodzony kefir do głębokiej miski lub specjalnej miski do ubijania. Kefir jest odpowiedni dla każdego, ale o zawartości tłuszczu co najmniej 2,5%. Z jednoprocentowym kefirem napój nie jest tak smaczny. I raczej ma tylko zapach kefiru, a nie smak. Dodaj sól i wlej zimną wodę.
Krok 3:
Dokładnie ubij miksturę mikserem na wysokich obrotach, aż pojawi się puszysta, stabilna Piana i sól całkowicie się rozpuści. Spróbuj napoju i, jeśli to konieczne, dodaj więcej soli lub odwrotnie, rozcieńcz go wodą lub kefirem, jeśli wydawał się bardzo słony.
Krok 4:
Wlej domowy ayran do szklanek, udekoruj gałązkami koperku i podawaj natychmiast, gdy piana się trzyma. W razie potrzeby koperek można drobno posiekać, dodać bezpośrednio do napoju i ubić mikserem. Smacznego!
jeśli chcesz zrobić więcej porcji napoju, obliczenie odpowiedniej ilości składników jest łatwe. Weź kefir i wodę w tych samych proporcjach 1: 1. I dodaj ilość soli do smaku.
zamiast kefiru możesz użyć jogurtu naturalnego bez dodatków.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g